INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Változatlan kihasználtság, növekvő szállodai bevételek

Infostart / InfoRádió
Az év első öt hónapjában a magyarországi szállodák kihasználtsága változatlanul 53 százalékos volt, a szobaár-bevétel viszont 12 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. A KSH szakértője szerint ez elsősorban a kiegészítő szolgáltatásoknak köszönhető.

Nyilvánvaló módon a forint gyengülése is szerepet játszott a magasabb bevételben, a szobaárakból származó jövedelmet azonban elsősorban a wellness szolgáltatások bevezetésével, illetve a különböző kiegészítő szolgáltatások színvonalának emelésével tudták növelni a szállodák - mondta az InfoRádióban Virág Edina.

A KSH gazdaságstatisztikusa szerint hozzájárult a bevételek növekedéséhez, hogy olyan utazókkal bővült a vendégkör, akik egy magasabb szobaárat is meg tudnak fizetni.

Ugyan 1 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma, ám ez Virág Edina szerint nem jelentős, főleg, hogy az egész évre vonatkozóan nem sokat mutat az első öt hónap, hiszen a szezon csak most kezdődik.

A fővárosi szállodákban tapasztalt 1-7 százalékos foglaltsági csökkenés, és a Balatonon, illetve Kelet-Magyarországon mutatkozó 5-11 százalékos növekedés alapján a szakember szerint elképzelhető, hogy idén módosul a korábbi évek Budapestre koncentrálódó növekedési tendenciája.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk