eur:
393.98
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Magyarországra jön a Carl Zeiss

A német Carl Zeiss optikai és elektronikai csoport Magyarorországra helyezi át az egyszerű lencseüveg gyártását, miután a rekord nyereség ellenére 300 fővel csökkenti dolgozói létszámát a szemészeti üzletágban.

Az egyszerűbb üvegek magyarországi gyártását a versenyképesség javításával indokolták a cégnél: tavaly 20 százalékkal visszaesett a szemüveglencsék forgalma a kisebb társadalombiztosítási hozzájárulás miatt.

A korszerű technológiával előállított lencseüvegek gyártása Aalenben marad, a kutatás-fejlesztéssel együtt.

A Carl Zeiss Vision aaleni üzemében 2006. szeptember 30-ig a jelenlegi 1300-ról 1030-ra csökkentik a létszámot. A döntés ellen a Carl Zeiss Vision 1000 dolgozója tiltakozását fejezte ki.

A csoport adózott eredménye megduplázódott a tavaly szeptemberrel végződött üzleti évben, s új rekordot döntött: 151 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi 77 millióról.

Az árbevétel 4 százalékkal 2,22 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbihoz képest, annak ellenére, hogy a csoport a szemészeti üzletágat tavaly nyáron külön vállalatba, a Carl Zeiss Vision cégbe szervezte ki.

A legnagyobb mértékben, 20 százalékkal a félvezető üzletág bevétele nőtt, 673 millió euróra, az gyógyászati üzletág 12 százalékkal 523 millió euróra növelte bevételét.

A folyó üzleti év első négy hónapjában is jó volt az üzletmenet, az árbevétel 4 százalékkal nőtt, a megrendelések 21 százalékkal gyarapodtak, ennek köszönhetően a félvezető üzletágban 150 fővel növelik a létszámot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×