eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Épülhet az új földgáztároló

Az Országgyűlés elfogadta a földgáz biztonsági készletezéséről szóló törvényjavaslatot.

A jogszabály 2010-re írja elő a földgáz uniós irányelvnek megfelelő biztonsági készletezését, új földgáztároló létesítését, az addig terjedő időszakra pedig átmeneti rendelkezéseket tartalmaz.

A készletezés célja, hogy behozatali nehézségek esetén is biztosítani lehessen a lakossági és a kommunális fogyasztók ellátását.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: a tároló megépítésére a lehető legrövidebb időn belül pályázatot írnak ki.

Hatvani György hozzátette: a megvalósítást PPP-konstrukcióban, azaz állami, és magántőke együttes felhasználásával tervezik.

A mintegy 150 milliárd forintos beruházás költségei 2010 után jelennek meg a gáz árában.

Magyarországon jelenleg 3,4 milliárd köbméter gáz tárolására elegendő kapacitás van.

A hazai földgáz-termelés évente csaknem 3 mmilliárd köbméter, az import pedig megközelíti a 11,5 milliárd köbmétert, azaz az éves felhasználás 14-15 milliárd köbméter körül van. Az import mintegy 70 százaléka Oroszországból származik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

A 2021-es hatalomátvétel után az afganisztáni tálibok szinte azonnal megkezdték az ország mákmezőinek felszámolását. A radikális szunnita kormány főleg vallási meggyőződésből hirdetett háborút a kábítószerek ellen, egy valamit azonban nem vettek figyelembe: az ópium az ország gazdaságának gerincét adta, a kereskedelem felszámolásával pedig a vidéki afgánok milliói vesztették el megélhetésüket. Nézzük, mekkora ütést szenvedett el a világ egyik legszegényebb országa a radikális döntés meghozatala után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×