INFORÁDIÓ 
2020. október 28. szerda
Simon, Szimonetta

A Fitch leminősítette a K&H Bankot

Infostart / InfoRádió

A Fitch A plusz-ról A-ra rontotta a K&H Bank hosszú távú osztályzatát. A lépés a keddi országminősítést követi, a bank teljesítményét nem vizsgálták. A K & H új besorolásának kilátása stabil.

A leértékelés a hosszú lejáratú magyar szuverén kötelezettségek és az országplafon keddi lefokozását követi, azzal összhangban, mondták a hitelminősítőnél. A K & H teljesítményét nem vizsgálták, arról nem is tettek említést a közleményben.

A bank többi osztályzatát - rövid lejáratú "F1", egyéni "D" és "1" támogatási besorolás - megerősítették a 59 százalékban tulajdonos belga KBC-től bármikor várható támogatás alapján. A KBC hosszú lejáratú osztályzata "AA mínusz" a Fitch Ratingsnél.

Kedden a Fitch Ratings az elsőrendű "A" adóskockázati kategóriából a már csak közepes befektetői - spekulatív elemeket is tartalmazó - "BBB" sávba minősítette vissza a magyar szuverén küladósságot, a tartósan magas államháztartási hiányra hivatkozva, amely az indoklás szerint valószínűtlenné teszi a 2010-es eurócsatlakozást.

A legnagyobb európai hitelminősítőnél a szuverén hosszú futamú devizaadósság osztályzata "BBB plusz"-ra változott az eddigi "A mínusz"-ról, kilátása az eddigi negatívról stabilra módosult.

A Fitch - a nagy nemzetközi hitelminősítők közül egyedüliként - már több mint két éve leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tartott érvényben a magyar adóskockázati osztályzaton.

Ugyancsak rontotta a cég, "A mínusz"-ra "A"-ról, a forintban kiadott hosszú lejáratú államadósság osztályzatát.

Az eddigi "A plusz"-ról "A"-ra rontotta az úgynevezett országkockázati plafont, amely a Fitch néhány éve bevezetett osztályzati módszere alapján lehetővé teszi, hogy a kelet-európai országokban működő, külföldi stratégiai tulajdonban lévő kereskedelmi adósság-kibocsátók működési országuk szuverén adósosztályzatánál legföljebb két szinttel magasabb besorolást kaphassanak, tükrözve, hogy esetleg jobb a tőkepiaci megítélésük, mint azé az országé, ahol működnek.

Kapcsolódó hang

Fitch leminõsítés
 
Fitch-csúszhat az euró
 
Fitch-Gyurcsány
 
Fitch-Fidesz
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018