Idén a Virágbéke Méz Manufaktúra hársméze és málnavirágméze érdemelt Great Taste Awards-csillagokat. A hortobágyi bioméhészet a tavalyi évhez hasonlóan 2023-ban is duplázni tudott az élelmiszer-ipari Oscarként számontartott versenyen, amelyre az indulók évről évre számos termékkel neveznek, a kolbásztól kezdve egészen a jégkrémekig.
A Virágbéke Méz Manufaktúra gesztenyeméze két, vadvirágméze pedig egy csillagot kapott a 2022-es versenyen. Az idei megmérettetésen a debreceni manufaktúra málnavirágméze egycsillagos, míg a hársméze kétcsillagos elismerésben részesült.
A kétcsillagos elismerés óriási eredmény, ugyanis általában a nevezett élelmiszerek mindössze tíz százaléka nyerheti el.
„Ezek nagyon tiszta mézek. Döntő többségük pollent tartalmaz, a hársméz esetében például körülbelül 90 százalékban. Egyéb más pollenek nem igazán találhatók meg benne, emiatt az íz- és más érzékszervi tulajdonságai is eléggé karakteresek és abszolút visszaadja a hársvirág illatát” – mondta az InfoRádióban Gál Attila, a Virágbéke Méz Manufaktúra vezetője.
A klímaváltozás azonban a méhészeteket sem kíméli, egyre szélsőségesebb az időjárás Magyarországon is. Az aszály miatt tavaly a debreceni manufaktúra hortobágyi méze – amely a termelésük döntő részét teszi ki – a korábbi években megszokottak egyharmada/egynegyede volt.
Idén viszont sok csapadék esett, így a Hortobágyon jóval több mezei virág és egyéb növény virágzott ki. Gál Attila kiemelte, hogy régen is voltak szélsőséges nyarak, ma azonban még kiszámíthatatlanabb az időjárás. Hozzátette: a fő probléma az, hogy a tavasz eltolódik, így
az akác virágzása a korábbi évtizedekhez viszonyítva körülbelül két-három hetet csúszik.
Ezek azok a behatások, melyek a méhcsaládokat érintik.
Komoly gondot jelent a hamisított méz is, amelyet sokszor laboratóriumi eszközökkel sem tudnak megkülönböztetni a valódi méztől. Gál Attila ezért azt javasolja, hogy aki teheti, közvetlenül a termelőtől vásároljon.