eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Tarolt az egyik hortobágyi méhészet a gasztronómiai Oscaron

A Virágbéke Méz Manufaktúra tavalyi sikerei után ismét duplázott a világ egyik legrangosabb élelmiszer-ipari versenyén. A hazai méhészetek életét azonban sem a klímaváltozás, sem a hamisítók nem könnyítik meg.

Idén a Virágbéke Méz Manufaktúra hársméze és málnavirágméze érdemelt Great Taste Awards-csillagokat. A hortobágyi bioméhészet a tavalyi évhez hasonlóan 2023-ban is duplázni tudott az élelmiszer-ipari Oscarként számontartott versenyen, amelyre az indulók évről évre számos termékkel neveznek, a kolbásztól kezdve egészen a jégkrémekig.

A Virágbéke Méz Manufaktúra gesztenyeméze két, vadvirágméze pedig egy csillagot kapott a 2022-es versenyen. Az idei megmérettetésen a debreceni manufaktúra málnavirágméze egycsillagos, míg a hársméze kétcsillagos elismerésben részesült.

A kétcsillagos elismerés óriási eredmény, ugyanis általában a nevezett élelmiszerek mindössze tíz százaléka nyerheti el.

„Ezek nagyon tiszta mézek. Döntő többségük pollent tartalmaz, a hársméz esetében például körülbelül 90 százalékban. Egyéb más pollenek nem igazán találhatók meg benne, emiatt az íz- és más érzékszervi tulajdonságai is eléggé karakteresek és abszolút visszaadja a hársvirág illatát” – mondta az InfoRádióban Gál Attila, a Virágbéke Méz Manufaktúra vezetője.

A klímaváltozás azonban a méhészeteket sem kíméli, egyre szélsőségesebb az időjárás Magyarországon is. Az aszály miatt tavaly a debreceni manufaktúra hortobágyi méze – amely a termelésük döntő részét teszi ki – a korábbi években megszokottak egyharmada/egynegyede volt.

Idén viszont sok csapadék esett, így a Hortobágyon jóval több mezei virág és egyéb növény virágzott ki. Gál Attila kiemelte, hogy régen is voltak szélsőséges nyarak, ma azonban még kiszámíthatatlanabb az időjárás. Hozzátette: a fő probléma az, hogy a tavasz eltolódik, így

az akác virágzása a korábbi évtizedekhez viszonyítva körülbelül két-három hetet csúszik.

Ezek azok a behatások, melyek a méhcsaládokat érintik.

Komoly gondot jelent a hamisított méz is, amelyet sokszor laboratóriumi eszközökkel sem tudnak megkülönböztetni a valódi méztől. Gál Attila ezért azt javasolja, hogy aki teheti, közvetlenül a termelőtől vásároljon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×