eur:
389.6
usd:
364.18
bux:
68150.15
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, hány életet menthetnek meg a vezetéstámogató rendszerek

Jelenleg az autók 23 százalékában van valamilyen ADAS-megoldás,

Az vezetéstámogató rendszereket jelölő ADAS viszonylag új elnevezés az autózás történetében. Az University of North Caroline egyetem kutatói készítettek egy modellt, amelynek alapján megbecsülték, miként befolyásolja a vezetéstámogató rendszerek használata a baleseteket – számolt be az új projektről az Automotive News hírportál cikke alapján a totalcar.hu.

A becslést a 2017-től 2019-ig rendelkezésre álló baleseti statisztikai adatok alapján készítették, ezeket korrigálták a járművek számának várható növekedésével. Bizonytalansági tényező volt, hogy az autósok mennyire szabadulnak meg idegenkedésüktől a viszonylag új technikával szemben. Így a jelentés számai elég nagy bizonytalanságot tartalmaznak.

A nagyságrendben azonban vélhetően nem tévednek:

a következő három évtizedben 250 ezer halálos baleset kerülhető el az biztonsági rendszereknek köszönhetően.

Az automatikus fékező rendszerek és a vakfoltokra figyelmeztető jelzés segítségével 37 millió baleset és 14 millió sérülés úszható meg 2021 és 2050 között. David Yang, az AAA igazgatója szerint ez azt jelenti, hogy a vezetéstámogató rendszerek gyökeresen átalakíthatják az utak közlekedésbiztonságát.

Az amerikai Közlekedésbiztonsági Biztosító Intézet becslésével is összhangban vannak az adatok: az automatikus fékezés szerintük 56 százalékkal mérsékelheti a ráfutásos baleseteket, a vakfoltokra figyelmeztető technológia pedig 23 százalékkal a sávelhagyásokból fakadó ütközéseket.

Az utakon futó autók 23 százalékában van jelenleg valamilyen ADAS-megoldás, ami 2027-re 47 százalékra emelkedhet.

Ugyanakkor csak akkor érnek valamit, ha egyáltalán bekapcsolják a rendszereket és figyelembe is veszik a jelzéseiket.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×