eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: A Ciara vihar és a vasárnap reggel közlekedő repülőgépek (FlightRadar24/Severe Weather EU)

Itt az új időjárási modell – így változnak meg az előrejelzések

Sokkal pontosabbak lesznek az adatok, és a veszélyes időjárási jelenségeket előbb lehet jelezni.

Beüzemelte új időjárási modelljét az Európai Középtávú Előrejelzések Központja (ECMWF), amely még részletesebb előrejelzést tesz lehetővé – írja az Időkép.

A legfontosabb újdonság a valószínűségi előrejelzés eddig még nem látott, 9 kilométeres felbontásra növelése. Az 51 különböző lehetséges forgatókönyvet vizsgáló eljárásban állítják majd elő a prognózist, melyben most első alkalommal már a Balaton vagy az Északi-Középhegység közvetlenül is megjelenhet.

A felbontás növelése a különböző időtávokon 2-6 százalékkal növelte a valószínűségi előrejelzések hőmérsékleti és széladatainak pontosságát, 10 százalékkal a hurrikánok pályáját, és 20 százalékkal a hurrikánok erősségének prognózisait.

Szintén jelentős változás, hogy a 30 napos előrejelzés, illetve az OMSZ többhetes európai anomália előrejelzésének alapját adó Extended Range Forecast az eddig heti két alkalommal szemben már naponta készül, és a korábbi 51 helyett 101 különböző lehetséges forgatókönyvet vizsgál, így az olyan veszélyes időjárási események, mint a hőhullámok, akár napokkal korábban megjelenhetnek az előrejelzésekben.

Elsősorban a téli időszakban jelentős javulás várható a hóvastagság és a felszíni hőmérséklet előrejelzésében. A meglévő műholdas mérésekből is több információt tud kinyerni az új modellverzió.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×