eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Addig illetlenkedtek a turisták, hogy kitilthatják őket a népszerű látnivalótól

Kitilthatják a turistákat az indonéziai Bali szigetének hegyeiről és vulkánjairól, miután több külföldi is botrányosan viselkedett - főleg meztelenkedett - a szentként tisztelt helyeken.

Wayan Koster tartományi kormányzó a napokban jelentette be, hogy a szigetnek mind a 22 hegyéről kitiltják a turistákat a hegyek szakrális jellegének megőrzése céljából. A tilalom nemcsak a külföldiekre vonatkozik, hanem a helyiekre is, ez utóbbiak csak speciális alkalmakkor - vallási szertartásokra, katasztrófavédelmi okokból vagy más, nem turisztikai jellegű rendezvényre - mehetnek fel a hegyekre.

A turisták előtti lezárás elsősorban a legnépszerűbb hegyet, a Mount Baturt, és a sziget legmagasabb hegyét, a Mount Agungot érinti. Mindkét hegy valójában vulkán, amelyet a helyiek szentként tisztelnek.

A turisták illetlen viselkedésére a kormányzó példaként hozta fel, hogy a Batur-hegyen meztelenül táncoltak, az Agung-hegyen pedig félmeztelenül pózoltak fényképezkedéshez.

A kormányzó terve éles ellenállást váltott ki politikusok, aktivisták és az idegenforgalomból élők részéről, akik attól tartanak, hogy az intézkedés súlyos csapást mér a turizmusra, megélhetésétől foszt meg sok helyi lakost. A tartományi kormány helyettes szóvivője kérte a kormányzót, gondolja meg magát, és a tilalom helyett inkább kötelezzék a turistákat helyi hegyivezető igénybe vételére, aki felvilágosítaná őket a szent magaslatok jelentőségéről és a helyes viselkedésről.

A turisták ráncba szedése céljából a tartományi kormány máris magatartási kódexet dolgozott ki, amelyet a szigetre érkező összes turistának az útlevelébe helyeznek, és amelyben előírják, hogy a látogatóknak mit kell, illetve mit nem szabad tenniük.

Az előírt 12 "teendő" közé tartozik

  • a templomok, vallási szimbólumok, szokások, műkincsek szentségének tiszteletben tartása;
  • az illő viselet a szent helyeken és turistanevezetességeknél;
  • az udvarias viselkedés;
  • az indonéz rúpia használata a vásárlásoknál és
  • a közlekedési szabályok betartása.

A lista nyolc olyan dolgot nevez meg, amelyet a turisták nem tehetnek meg: egyebek közt

  • nem hatolhatnak be illetéktelenül szent helyekre,
  • nem mászhatnak fel szent fákra és épületekre,
  • nem gyalázhatnak meg szakrális helyeket azáltal, hogy ott pucéran fényképezkednek,
  • nem használhatnak egyszerhasználatos műanyagokat és
  • "nem illethetnek sértő szavakkal kormányzati tisztségviselőket, helyieket és más turistákat".

A közelmúltban több botrányos eset kavarta fel a kedélyeket. Egy dán nő 10 év börtönt kockáztatott azzal, hogy meztelenül kerékpározott Seminyak turistaközpontban, egy német turistát a múlt héten pszichiátriára vittek, miután meztelenül táncolt egy templomban, áprilisban pedig kitoloncoltak egy orosz nőt, aki pucéran pózolt egy 700 éves szent banjanfa előtt.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×