eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Nyitókép: Pixabay

Addig illetlenkedtek a turisták, hogy kitilthatják őket a népszerű látnivalótól

Kitilthatják a turistákat az indonéziai Bali szigetének hegyeiről és vulkánjairól, miután több külföldi is botrányosan viselkedett - főleg meztelenkedett - a szentként tisztelt helyeken.

Wayan Koster tartományi kormányzó a napokban jelentette be, hogy a szigetnek mind a 22 hegyéről kitiltják a turistákat a hegyek szakrális jellegének megőrzése céljából. A tilalom nemcsak a külföldiekre vonatkozik, hanem a helyiekre is, ez utóbbiak csak speciális alkalmakkor - vallási szertartásokra, katasztrófavédelmi okokból vagy más, nem turisztikai jellegű rendezvényre - mehetnek fel a hegyekre.

A turisták előtti lezárás elsősorban a legnépszerűbb hegyet, a Mount Baturt, és a sziget legmagasabb hegyét, a Mount Agungot érinti. Mindkét hegy valójában vulkán, amelyet a helyiek szentként tisztelnek.

A turisták illetlen viselkedésére a kormányzó példaként hozta fel, hogy a Batur-hegyen meztelenül táncoltak, az Agung-hegyen pedig félmeztelenül pózoltak fényképezkedéshez.

A kormányzó terve éles ellenállást váltott ki politikusok, aktivisták és az idegenforgalomból élők részéről, akik attól tartanak, hogy az intézkedés súlyos csapást mér a turizmusra, megélhetésétől foszt meg sok helyi lakost. A tartományi kormány helyettes szóvivője kérte a kormányzót, gondolja meg magát, és a tilalom helyett inkább kötelezzék a turistákat helyi hegyivezető igénybe vételére, aki felvilágosítaná őket a szent magaslatok jelentőségéről és a helyes viselkedésről.

A turisták ráncba szedése céljából a tartományi kormány máris magatartási kódexet dolgozott ki, amelyet a szigetre érkező összes turistának az útlevelébe helyeznek, és amelyben előírják, hogy a látogatóknak mit kell, illetve mit nem szabad tenniük.

Az előírt 12 "teendő" közé tartozik

  • a templomok, vallási szimbólumok, szokások, műkincsek szentségének tiszteletben tartása;
  • az illő viselet a szent helyeken és turistanevezetességeknél;
  • az udvarias viselkedés;
  • az indonéz rúpia használata a vásárlásoknál és
  • a közlekedési szabályok betartása.

A lista nyolc olyan dolgot nevez meg, amelyet a turisták nem tehetnek meg: egyebek közt

  • nem hatolhatnak be illetéktelenül szent helyekre,
  • nem mászhatnak fel szent fákra és épületekre,
  • nem gyalázhatnak meg szakrális helyeket azáltal, hogy ott pucéran fényképezkednek,
  • nem használhatnak egyszerhasználatos műanyagokat és
  • "nem illethetnek sértő szavakkal kormányzati tisztségviselőket, helyieket és más turistákat".

A közelmúltban több botrányos eset kavarta fel a kedélyeket. Egy dán nő 10 év börtönt kockáztatott azzal, hogy meztelenül kerékpározott Seminyak turistaközpontban, egy német turistát a múlt héten pszichiátriára vittek, miután meztelenül táncolt egy templomban, áprilisban pedig kitoloncoltak egy orosz nőt, aki pucéran pózolt egy 700 éves szent banjanfa előtt.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 08:05
×
×
×
×