eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Unsplash

A Twitteren bármit lehet majd? Elon Musk a nagy átalakításról

Az Európai Unióval tárgyalt a közösségimédia-cég új tulajdonosa, kiszivárgott az ígérete.

Miután a világ leggazdagabb embere 44 milliárd dollárért megvette a Twittert, kirúgott pár felsővezetőt, átszabná és megdrágítaná a prémium-havidíjas rendszert, valamint új szerzeménye drasztikus átalakításáról beszélt, többen aggódni kezdtek a Twitter jövője miatt.

Mivel mindezeket megelőzően Elon Musk már „szólásszabadság-abszolutistának” is nevezte magát, az oldal azon átalakítási terve, miszerint csökkentené a tartalmak moderációját - a felhasználók kezébe adva a döntést arról, mit akarnak látni és olvasni - felszólalásra késztette az Európai Bizottságot. Sietve emlékeztették arra, hogy a piaci szabályokat még a világ leggazdagabb embere sem rúghatja fel, ugyanis az EU épp a gyűlöletbeszéd és a dezinformáció terjedése miatt szeretne szigorúbb szabályokat az online tartalmakra.

Hétfőn viszont megnyugtató hírt kaptak, akik féltek a közösségi oldal durva átalakításától: Musk biztosította az Európai Bizottságot, hogy a Twitter be fogja tartani az illegális online tartalmak ellenőrzésére vonatkozó szigorú uniós szabályokat. A milliárdos abba is beleegyezett, hogy a következő hetekben további egyeztetéseket folytat Thierry Breton belső piacokért felelős biztossal - idézte a Reuters értesülését - amely két, a megbeszéléseket ismerő uniós tisztviselőtől származik - a Napi.hu.

Az EU-ban a nemrégiben elfogadott digitális szolgáltatási törvény olyan rendszereket vár el a nagy techcégektől, melyek gyorsan képesek eltávolítani az illegális tartalmakat (gyűlöletbeszéd, a terrorizmusra való felbujtás, a gyermekek szexuális zaklatása stb.). A vállalatokat a globális éves bevételük akár 6 százalékára is megbírságolhatják a jogsértésekért.

Twitter a friss értesülések szerint tehát nem lép a virtuális vadnyugat ösvényére, helyette be fogja tartani a szigorú uniós szabályokat. A milliárdos az általa elképzelt hatalmas változtatásokat csak úgy tudja véghezvinni, ha a szabályozók támogatják - emlékeztet az összeállítás.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×