INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

alkohol

alkoholfogyasztás

rum

sör

bor

Appetizer drinks and shots waiting on a serving board in a bar waiting for first guests at a pary. Party atmosphere and some drinks in the foreground

Egy kis sziget a legiszákosabb a világon

Infostart

Nem azok a legnagyobb alkoholfogyasztó nemzetek, amikre a legtöbben elsőként gondolnának.

Az alkoholfogyasztás mértéke és a fogyasztott italfajták is jelentős eltéréseket mutatnak a világban. Ennek számos oka van a társadalmi és vallási szokásoktól kezdve, egészen odáig, hogy milyen gyümölcsök vagy gabonák érhetők el egy országban vagy térségben – írja az Origo.

Ha lakosságarányosan nézzük az alkoholfogyasztást, akkor az európai (különösen a közép- és kelet-európai) országok állnak az élen – legalábbis a 2019-es adatok szerint, derül ki a Visual Capitalist vizsgálatából. A top 10-es listán a második Lettország, a harmadik Csehország, a negyedik Litvánia, míg az ötödik Ausztria. Magyarország a tizenhatodik a rangsorban, és előttünk áll a térségből Szlovénia, Románia és Lengyelország is.

A globális toplista élén álló ország mindazonáltal némi meglepetést okozhat, az ugyanis az óceániai Cook-szigetek. Az Amerikai Szamoa és Francia Polinézia között elhelyezkedő szigetcsoport lakossága

egy főre vetítve évi 13 liter alkoholt fogyaszt,

amivel könnyedén vezeti a világranglistát – bár a második Litvánia a 12,9 literrel elég közel áll hozzá.

Kedvencek

Az adatokból mások mellett az is jól látszik, hogy világszerte nagyon eltérő, hogy egyes térségekben a lakosság milyen típusú alkoholos italokat szeret. Európa egészében a bor és a sör a két legkedveltebb ital. A karibi térségben ugyanakkor (ahogy a világelső Cook-szigeteken is) az olyan röviditalok állnak a lista élén, mint a rum.

Az egyes alkoholtípusokra lebontva a legnagyobb sörfogyasztó Csehország (évi 6,77 liter/fő), a legnagyobb borfogyasztó Franciaország (6,44 liter), a legnagyobb rövidital-fogyasztó pedig a Cook-szigetek (7,07 liter).

Nyitókép: Anze Furlan/psgtproductions/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018