eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Back view of female employee speaking on video call with diverse colleagues on online briefing with laptop at home.
Nyitókép: nensuria/Getty Images

Aki szívesen lenne digitális nomád, most már van is miben reménykednie

Törvény készül a számukra - és egy fehér kártya.

Már törvényjavaslat szintjén áll az az elképzelés, amelytől egyre több lehet a digitális nomád; zsebben van az internet és az informatikai eszközök. A kormány még a nyár közepén kérte fel Pintér Sándor belügyminisztert arra, hogy tegyen javaslatot a digitális nomádok foglalkoztatását ösztönző, a Magyarországra történő be- és onnan való kiutazásukkal, valamint a tartózkodási jogukkal összefüggő szabályok kialakítására.

Az érintett emberek "a földrajzilag nem kötött, fejlett technológiai megoldással dolgozó, rugalmas külföldi munkavállalók". Egy olyan életformáról van tehát szó, amelyet azok választhatnak maguknak, akiknek a munkavégzésük nem köthető helyhez, de még akár országhoz sem - olvasható a Figyelőben.

A belügyi tárca javaslata így tehát a következő:

  • az érintetteknek bevezetnek egy fehér kártyát (egy másik országban igazoltan foglalkoztatottak, munkájukat valamiért Magyarországon kívánják végezni a fejlett technológia segítségével)
  • módosul a "harmadik országból" beutazókat érintő törvény
  • a kártyát az is igényelheti, aki külföldi, nyereséges cégben tulajdonos, de Magyarországról kívánja irányítani vállalatát.

A számos megkötés egyike, hogy a dokumentum birtokosa nem folytathat keresőtevékenységet hazánkban, s nem lehet részesedése itteni gazdasági társaságban.

Fontos szabály továbbá, hogy az ilyen kártyát birtokló harmadik országbeli, azaz nem EU-s állampolgárok hozzátartozóinak – a családi kapcsolatra való hivatkozással – nem állíthatnának ki tartózkodási engedélyt.

Már képzések is társulnak a digitális nomádsághoz:

  • "Az első bevételem digitális nomádként techtudás nélkül"
  • Egy másik online képzés folyamán azt a tudást szerezhetik meg a hallgatók, hogy miként is váljanak digitális nomáddá, majd hogyan rendezkedjenek be erre az életvitelre.
  • Az ezt elvégzők száma száz fölött van, de összességében már több százan teljesítették valamelyik hasonló tematikájú kurzust.

A jogalkotó reménykedik benne, hogy a járvány lecsengése megnöveli az érintettek körét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×