INFORÁDIÓ
2022. május 27. péntek
Hella

digitális

digitális nomád

home office

Back view of female employee speaking on video call with diverse colleagues on online briefing with laptop at home.

Aki szívesen lenne digitális nomád, most már van is miben reménykednie

Infostart

Törvény készül a számukra - és egy fehér kártya.

Már törvényjavaslat szintjén áll az az elképzelés, amelytől egyre több lehet a digitális nomád; zsebben van az internet és az informatikai eszközök. A kormány még a nyár közepén kérte fel Pintér Sándor belügyminisztert arra, hogy tegyen javaslatot a digitális nomádok foglalkoztatását ösztönző, a Magyarországra történő be- és onnan való kiutazásukkal, valamint a tartózkodási jogukkal összefüggő szabályok kialakítására.

Az érintett emberek "a földrajzilag nem kötött, fejlett technológiai megoldással dolgozó, rugalmas külföldi munkavállalók". Egy olyan életformáról van tehát szó, amelyet azok választhatnak maguknak, akiknek a munkavégzésük nem köthető helyhez, de még akár országhoz sem - olvasható a Figyelőben.

A belügyi tárca javaslata így tehát a következő:

  • az érintetteknek bevezetnek egy fehér kártyát (egy másik országban igazoltan foglalkoztatottak, munkájukat valamiért Magyarországon kívánják végezni a fejlett technológia segítségével)
  • módosul a "harmadik országból" beutazókat érintő törvény
  • a kártyát az is igényelheti, aki külföldi, nyereséges cégben tulajdonos, de Magyarországról kívánja irányítani vállalatát.

A számos megkötés egyike, hogy a dokumentum birtokosa nem folytathat keresőtevékenységet hazánkban, s nem lehet részesedése itteni gazdasági társaságban.

Fontos szabály továbbá, hogy az ilyen kártyát birtokló harmadik országbeli, azaz nem EU-s állampolgárok hozzátartozóinak – a családi kapcsolatra való hivatkozással – nem állíthatnának ki tartózkodási engedélyt.

Már képzések is társulnak a digitális nomádsághoz:

  • "Az első bevételem digitális nomádként techtudás nélkül"
  • Egy másik online képzés folyamán azt a tudást szerezhetik meg a hallgatók, hogy miként is váljanak digitális nomáddá, majd hogyan rendezkedjenek be erre az életvitelre.
  • Az ezt elvégzők száma száz fölött van, de összességében már több százan teljesítették valamelyik hasonló tematikájú kurzust.

A jogalkotó reménykedik benne, hogy a járvány lecsengése megnöveli az érintettek körét.

Nyitókép: nensuria/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018