eur:
395.37
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: egycseppfigyelem.hu

Különleges győztese lett a Magyarország cukormentes tortája háziversenynek

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által a hobbicukrászok számára meghirdetett verseny döntősei Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mutatták be alkotásaikat.

A 10 döntős torta megkóstolása után a Zila László cukrászmester által vezetett zsűri kihirdette az idei verseny legjobbját, amely a solymári Hesz Rita mákos-fehércsokoládés almatortája lett.

A torta harmonikus ízvilágával vívta ki a zsűritagok elismerését. A nyertes édesség nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát- és kalória értékeinek köszönhetően pedig a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető - emelték ki a közleményben.

Idén a málna, a mák, a szilva, a kávé és a pisztácia volt a legnépszerűbb alapanyag a versenyen, de olyan szokatlan alkotóelem felhasználására is vállalkoztak a hobbicukrászok, mint a hibiszkusz, a cékla, a kecskesajt és a bab.

A zsűri a győztes kiválasztásakor ugyanazt a szempontrendszert követte, mint a profi cukrászok esetében a Magyarország cukormentes tortája versenyen.

A döntésnél a harmonikus ízvilág mellett a torta kivitelezését is értékelték, de fontos szempont volt a versenyművek energiatartalma és szénhidrátértéke is.

A versenyeken évről évre egyre többen vállalkoznak arra, hogy gyógynövényt vagy gyógyhatású alapanyagot használjanak fel tortájuk megalkotásához. A zsűri asztalára idén is kerültek különleges kreációk, melyek közül különdíjjal értékelte a legötletesebb, legfinomabb alkotást. A különdíjat Alkonyat nevű tortájával Szántó Éva nyerte.

A háziverseny főtámogatója, a 77 Elektronika Kft. különdíját idén a Bence kedvence fantázianevű tortáért Éber Zsuzsanna vihette haza.

A háziverseny, amelyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak a cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott recept hamarosan elérhető lesz az alapítvány blogján is - írták a közleményben.

Mint felidézték, a Magyarország cukormentes tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány azért hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. Szakmai partnerei a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Zsolnay Kávéház és a Wessling Hungary Kft. A profi cukrászok versenyében az idei győztes a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián hozzáadott cukor nélkül készült alkotása, a Beszterce rózsája elnevezésű torta lett.

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×