eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

A helyes üléspozíció az autóban életet menthet - üzeni a TEK-es szakember

Sokaknak meglepő, milyen nagy a különbség aközött, ahogy az ember kényelmesen ül a kocsiban, és ahogy a vezetés biztonsága szempontjából kényelmesen ül.

A helyes üléspozíció az autóban életet menthet - derül ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt és a Hungarian Police Rally Team közös kampányának első részéből. A kampányban részt vesz Hoffer Zsolt rendőr alezredes, a TEK gépjármű-vezetéstechnikai osztályvezetője, aki egyben raliversenyző is, és az ott szerzett tapasztalatait is felhasználja az oktatásban.

Mint mondta, valójában mindenki kényelmesen szeretne ülni az autóban, de a kényelem kétféle dolgot jelenthet: az egyik, hogy mi kényelmes egy pihenő pozícióban, a másik pedig hogy mi a kényelmes az autóvezetés szempontjából – és a kettő között igen nagy szakadék található. Például ha vezetünk és egy vészhelyzeti szituációban befékez és megáll előttünk a kocsisor, mert mondjuk kigurul az útra egy labda, akkor gyorsan be kell avatkoznunk a kormányzásba. Ha valaki egy "hanyattfekvő" helyzetben vezet, az első mozdulatai mindig a felülést célozzák és csak ezután kezd el kormányozni, ráadásul úgy, hogy közben a háttámla nem tartja meg, vagyis egy aktív felsőtestmozgással kell megoldania a szituációt. Ám ha megfelelő üléspozícióban vezet a sofőr, akkor ilyen helyzetben a kormányzás alkar-tenyér-csuklóval azonnal megkezdhető, és így sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy egy helyzetet jól vagy százalékosan sokkal jobban old meg - mondja a szakember.

A fejtámla jelentőségét sem szabad lebecsülni, figyelmeztetett Hoffer Zsolt, rámutatva: ezen eszköznek két esetben van nagy jelentősége, és mindkettő az ütközésekhez kapcsolódik.

  • Ha hátulról a kocsiba ütközik valaki, akkor a kocsi előremozog, a sofőr teste és a feje pedig hátracsapódik. Amennyiben túl magas a fejtámla, akkor a nyaki rész alácsúszik és az ostorcsapás-effektus előrebiccentő hatása lesz érezhető és lehet végzetes.
  • Ha pedig a kocsi ütközik az előtte levőbe, akkor a jármű megáll, a sofőr teste és feje előrelendül, majd hátracsapódik. Amennyiben ekkor túl lent van a fejtámla, akkor a fej fölécsapódik, hátrabiccen, nagyobbat, mint amit az emberi genetika megenged. "Jobb" esetben megsérülnek a fejbiccentő izmok, de a mozdulat akár végzetes is lehet.

Ezért olyan fontos úgy beállítani a fejtámlát, hogy ütközéskor megvédje a fejet. Ez nem jelenti azt, hogy az előre- és visszacsapódás nem lesz kellemetlen érzet, de sokkal biztonságosabb, jobban véd, mint a rossz pozíció.

A fejtámlák beállítására pedig minden utasnál figyelmet kell fordítani - emelte ki a Hoffer Zsolt.

"Keveset beszélünk róla, pedig nagyon fontos: az ülést úgy kell beállítani, hogy annak szögletébe, az ülőlap és a háttámla találkozásához jól be kell tolni, támasztani magunkat – ha ez megvan, akkor ülünk stabilan a járműben, akkor lehet háttámlát és kormányt állítani, ezeket együtt. A megfelelő kormánytávolság az, amikor a kormány legfelső pontjára tett kinyújtott kar a csuklónál épp hogy eléri a kormányt. Ennek eredménye, hogy amikor már kézfejjel fogjuk meg a kormányt, akkor stabilan tudjuk tartani, vagyis enyhén hajlított karral, és jobbra-balra könnyen tudjuk majd tekerni a kormányt, alkar-tenyér-csuklóból tudjuk a járművet irányítani" - sorolta a rendőr alezredes, a TEK gépjármű-vezetéstechnikai osztályvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×