eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Óránként három magyar halála hozható összefüggésbe ezzel a káros szenvedéllyel

A legtöbben tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy a dohányzás mennyire károsan hat a tüdőre. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy többek között például növeli a szív-érrendszeri, az idegrendszeri és a különböző daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Ezért is sokkoló belegondolni abba, hogy hazánkban a lakosság közel 30 százaléka dohányzik vagy valamilyen dohányzással összefüggő elektronikus eszközt használ. Annak érdekében, hogy minél többen a leszokás mellett döntsenek, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei az Élj tiszta tüdővel! figyelemfelhívó kampány keretében összegyűjtöttek néhány tényt, ami motivációként szolgálhat ebben a folyamatban.

Mint írják, félelmetes adat, hogy globális szinten percenként 10 millió cigarettát vásárolnak, ezért nem is meglepő, hogy ekkora hatással van az emberiség egészségére. Becslések szerint világszerte évente közel 8 millió ember veszíti életét dohányzás következtében, míg

hazánkban óránként 3 ember halála hozható összefüggésbe a káros szenvedéllyel.

  • Azon dohányzóknál, akik naponta 20 szál cigarettát szívnak el, 15-ször gyakoribb a tüdőrák, és 12-szer gyakoribb a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásának kockázata, mint a nemdohányzóknál. A tüdőrákos megbetegedés 90 százaléka dohányzáshoz köthető, a COPD előfordulásának 80 százaléka függ össze a dohányzással.
  • A szívinfarktus kialakulásának kockázata dohányosoknál két–háromszor nagyobb, mint a nemdohányzóknál.
  • Emellett növeli az impotencia kockázatát, koraszülést vagy halvaszületést okozhat, roncsolja a fogakat, a bőrt, és negatívan befolyásolja a hajnövekedést is.

Egészségkárosító hatásán kívül a dohányzás másik nagy veszélye, hogy nagyon rövid idő alatt alakul ki a függőség, ezzel szemben a dohányzásról való leszokás akár évekig is eltarthat – figyelmeztetnek a szakemberek, akik ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy a dohányzásról való leszokás pozitív hatásai már rövid időn belül érezhetővé válnak:

  • Már 24 óra füstmentes életmód elteltével elkezdődik a hörgő regenerációja, 72 óra után érezhetően könnyebbé válik a légzés, félév elteltével pedig mérséklődik a köhögés és az esetleges nehézlégzés.
  • Egy héten belül javul az ízlelés és a szaglás, tisztábbak lesznek a fogak és az illető energikusabbnak érzi magát.
  • Néhány hét elteltével élettel telibb lesz a bőr és csökkennek a ráncok.
  • Három hónapon belül, javul a vérkeringés és a szív teljesítőképessége, a tüdőkapacitás körülbelül 30 százalékkal növekszik.
  • Egy év elteltével csökken a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata.
  • A súlygyarapodástól sem kell nagyon tartania azoknak, akik a leszokás mellett döntenek. Természetesen figyelniük kell, a táplálkozásukra, de egy tanulmány szerint három hónap alatt átlagosan mindössze 2,5 kg-ot híznak a leszokók.

A fenti egészségre gyakorolt pozitív hatásokon kívül a dohányzásról való leszokás kedvezően hat a pénztárcára, főleg a dohánytermékek mostani növekvő ára mellett. Nem utolsósorban pedig a környezetükben élőket sem károsítják a füsttel – idézi a Pénzcentrum a Országos Korányi Pulmonológiai Intézet közleményét.

A dohányzásról való leszokáshoz számos elmélet, tipp és praktika köthető, de ha valakinek mégsem menne egyedül ez a folyamat, van hova fordulnia: az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Dohányzás Leszokást Támogató Központ 06 80 44 20 44-as száma napi 24 órában ingyenesen hívható, ahol nemcsak tanácsot, de sok esetben lelki támogatást, megerősítést is kaphatnak a dohányzók a teljes leszokáshoz. Emellett az intézet „Gond? Egy szál se!” elnevezésű telefonos alkalmazása szintén segíti a dohányost a leszokás iránti motiváció fenntartásában és a visszaesés megelőzésében.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×