eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Unsplash.com

Vihar - Kíméletlen éjszaka után ébredt Pécs

Légzuhatag - így hívja a szaknyelv azt a más szóval nem nem írható jelenséget, ami fákat és légkábeleket vitt földre.

Intenzív légzuhatagok csaptak le Pécsre és környékére szerda este, tehát nem csak Szombathelyen és Győrben alakultak ki szupercellák - bő 100 km/h-s széllel -, az ország más részein is nyomot hagyott a vihar, ráadásul szinte a semmiből alakult ki több helyütt.

Az 57-es főutat fák torlaszolták el, az M60-as is járhatatlanná vált.

Az Időkép összeállításában elmagyarázza a légzuhatag jelenségét is: a zivatarok egyik legveszélyesebb kísérő jelensége, a zivatarfelhőben történő nagyon erős leáramlásról van szó, ami a felszínt elérve rövid ideig tartó, de rendkívül heves szélviharral, gyakran orkán erejű széllökésekkel érkezik, emiatt komoly károkat tudnak okozni. A légzuhatagok viszonylag lokálisan, egy néhány kilométer sugarú körben fejtik ki károkozó hatásukat. Csapadékkal és szárazon is érkezhetnek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×