INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

outdoor

programajánló

túraajánló

kirándulás

Erdő közepi marsi séta – hétvégi túraajánló

Erdő közepi marsi séta – hétvégi túraajánló

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Outdoor ajánlónk az ország legkülönbözőbb hegységeibe kalauzolja el.

Az Aggteleki-karszt vidékén a Baradla-barlangtól indíthatnak egy szép körtúrát. A Baradla-tető 51 méteres magasságából nagyszerű panoráma nyílik a tájra, útjuk során pedig 220 millió éves mészkősziklák fedik fel a hajdanvolt tengerek titkait. A Baradla név egyébként valószínűleg a szlovák bradlo szóból ered, ami sziklaszirtet jelent.

A Bakonyban Városlődről a mesés nevű Üveg-hegyet és a Fokhagyma-tetőt hódítják meg, ahol a Pannon-tó által legyalult fennsíkon különféle mészkövek és dolomitok valóságos paradicsoma fogadja a kirándulót. Az erdő közepén megbújik egy karmazsinpiros sziklasziget, ami olyan, mintha a Marson sétálnának.

A Duna–Tisza közi homokhátságon, Nagykőrös határában van a Pálfája-erdő, amely egy mai is élő tölgyről, Pál fájáról kapta a nevét. 10 állomásból álló tanösvény vezet keresztül rajta. Pál fájának törzskerülete majdnem 600 centiméteres, vagyis a fa biztosan több száz éves. Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben a Selyem-réti tanösvény enged bepillantást a Duna-Tisza közi láperdők és láprétek világába.

A Börzsönyben Királyrétről Verőcére mehetnek el a Vár-hegy, Szokolyai vasútállomás, Magyarkút útvonalon. Ha van kedvük és a lábuk is bírja, felkapaszkodhatnak a Csúcs-hegyre, onnan szép a kilátás a Dunakanyarra. A Cserhátban a Függő-kői tanösvényt válasszák. A Függő-kő egy vörös színű andezit szikla, amit 16 millió évvel ezelőtt egy víz alatti vulkánkitörés hozott létre.

A gemenci tájegységben a Bárányfoki tanösvény Szekszárdtól 6 kilométerre keletre, a Szilágyi-fok mentén, a Sió töltéséhez közel várja önöket. Csodálják meg a Nagy-erdő holt fáit, amelyek elkorhadt törzsei számtalan növénynek és állatnak nyújtanak otthont. „Lábasfákat” is láthatnak arrafelé. Ezek vékony mézgás égerfák, amelyek kinyúló támasztógyökereiknek köszönhetik, hogy stabilan állnak az ingoványban. Tövükön gyakran telepszik meg moha és páfrány. Ha szerencséjük van, mocsári teknőst is láthatnak.

A Mátrában az Ilona-patak mentén kialakított geológiai tanösvény a vidék földtani értékeit és a hajdani ércbányászat emlékeit mutatja be 6,5 kilométeren. Állomások jelzik az Orczy báró által 1780-ban nyittatott Etelka-tárót, a Timsós-fejtést, a Szent István csevicekutat, az Ördöggátakat és a 10 méter magas piroxén-andezitből álló sziklafalon lezuhogó Ilona-völgyi vízesést.

Az Őrségben Ispánkról a mocsaras Bárkás-tóhoz látogathatnak el, akár kisgyerekekkel is. A kör alakú fűutcájáról, kódisállásos népi lakóházairól és bioplazma-előállító üzeméről híres, mindössze 100 lélek lakta Ispánk első lakói bizonyára nagyon szerették az ispánjukat, mert az ispánk az ispán szláv eredetű becézése. A kódisállásos, tehát koldusállásos épület téglából falazott frontján több oszlopon álló, kiugró előtornác található.

Bárhová is mennek, vigyenek naptejet, sapkát, vizet és kullancsriasztót,

elindulás előtt pedig tájékozódjanak a felkeresni vágyott látványosságok nyitva tartásáról, az esetleges erdészeti korlátozásokról és a várható időjárásól. Ez utóbbiban tudunk segíteni: „Pénteken elér minket egy lassan mozgó hidegfront, amely főleg szombatra mérsékli jelentősen a hőséget. Emellett záporok és zivatarok is kialakulhatnak. Ezt követően, a jövő hét elején szárazabbra, de ezzel együtt ismét melegebbre fordul az időjárásunk” – tájékoztatott Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén, gyaloglóknak, kerékpárosoknak, futóknak és vízitúrázóknak egyaránt. Most rendezik meg a 15. Szent László Terepfutást, a Duna déli vízitúrát, a Szent Iván Éji Túrát, a Tóról-Tóra-Túrát, a Gárdonyi-túrát, a Vértesi barangolásokat, a Kistarcsai Deák Zoltán emléktúrát, a Kőszegi csillagokat, az Éjjeli Remetét, Pusztamarót TFSZ-30-at, a BükKiNyúlsz! Teljesítménytúrát, a Balaton 50-et, Hosszú-bércet, a Fenyőgyöngyi Túranapot, a Szent László emléktúrát, a Mátrai Tekergést, a TA-BU Kerékpáros Teljesítménytúrát, valamint a Lépj ki Normafáról, a 15 km a XV. kerületben, a Föld alatt és föld felett, a Számos látnivaló Kőbányán és a Gyere fel a Prédikálószékre! elnevezésű programokat. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

Nyitókép: unsplash.com

Kapcsolódó hang

Erdő közepi marsi séta – hétvégi túraajánló
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018