eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A balatonboglári Xantus János Gömbkilátó 2020. november 6-án. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ idén első alkalommal meghirdetett pályázatán az 1950-es években épült kilátó nyerte meg az év kilátója címet.
Nyitókép: A balatonboglári Xantus János Gömbkilátó 2020. novemberében. MTI/Varga György

Népszerű kilátó épülhet a Balaton partján

Budapestről majd csaknem a lehető legtöbbet kell autózni hozzá.

Kilátó építésével, faszerkezetű híd felújításával, valamint gyalogos turistaútvonal fejlesztésével növelik Balatonberény, Kaposvár és Kereki turisztikai vonzerejét; az ez év végéig tartó beruházásra mintegy 215 millió forintot költenek - közölte a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

Közleményükben azt írták: a Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a SEFAG alkotta konzorcium a Somogy bejárható varázsa elnevezésű, európai uniós támogatást élvező projekt részeként négyszintes, tizenkét méter magas kilátót építtet a balatonberényi főút mentén, ahonnan a Balaton látképe tárul fel a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig.

Kaposváron, a Deseda tónál megújul az arborétumba vezető faszerkezetű híd, Kerekiben pihenőterasz és látogatójárda létesül a dél-balatoni térség egyetlen megmaradt kővára, az országos műemlékvédelem alatt álló, 700 éves Fehérkő várának biztonságos megközelítésére, a Kereki-Kőröshegy panoráma bemutatására.

Jelezték, hogy a vár a munkálatok miatt június 15. és december 17. között nem látogatható.

A beruházók bíznak abban, hogy a projekt olyan, egymással összefüggő turisztikai élményeket nyújt, amelyek nemcsak a forgalom növeléséhez, hanem a szezon meghosszabbításához is hozzájárulnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×