INFORÁDIÓ
2021. július 26. hétfő
Anikó, Anna

kerékpár

koronavírus

sipiczki róbert

A koronavírus és a piaci hisztéria egyszerre fojtogatja a világ kerékpárgyártását

A koronavírus és a piaci hisztéria egyszerre fojtogatja a világ kerékpárgyártását

Az árak közben csak emelkednek; a kereskedők követelik a bringákat, alkatrészeket, alkatrészből hiány van, a szállítás pedig az egekbe drágult.

Akár 2023-ig is eltarthat a kerékpár- és kerékpáralkatrész-hiány a világban, így Magyarországon is – mondta a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség elnöke, Sipiczki Róbert.

"A járványhelyzet egyfelől nagyszerű lehetőséget nyitott, soha nem látott mennyiségű kerékpáros jelent meg az utcákon és a hegyekben, másfelől viszont az ellátási gondok – gyártás, összeszerelés, kész kerékpárok leszállítása – nehezen kezelhető feladatként jelentkeztek. Kína, Thaiföld, Tajvan, Kambodzsa járványproblémái miatt készlethiány alakult ki, a piacon hisztérikus hangulatot előidézve, ez pedig túlzott rendeléseket generált távol-keleti alkatrészekből, kerékpárokból" – vázolta a helyzetet Sipiczki Róbert.

Mindennek következtében nagyon hosszú szállítási határidők alakultak ki. Magyarországon mind a hat kerékpár-összeszerelőüzem küzd ezzel a problémával. A megoldás nagyon sok időt vesz majd igénybe, mert a túlrendelés közel háromszorosa a teljesítésnek.

"A kerékpározás nőhetett 20-30-40 százalékkal egyes országokban, városokban, de többel azért nem,

a túlrendeléseket egyszer viszont majd át kell venni

a gyártónak, kereskedőnek, akkor ez egy kijózanító pillanat lesz, 2022 végén vagy 2023-ban" – magyarázta a piaci hisztériát Sipiczki Róbert; a 2023-as év tehát az "egyensúlyi helyzet kialakulása" felé vezetheti az ágazatot.

Az árakat mégsem ez, hanem az alapanyaghiány mozgathatja, mégpedig felfelé.

"A tengeri szállítás költsége is többszörösére nőtt; jó egy éve 3000-3200 dollárba került egy nagy konténer Európába szállítása, ez most 13 ezer amerikai dollár. És mindaddig, amíg hiány van, nincs olyan kényszer, hogy korrigáljanak az árak" – ecsetelte Sipiczki Róbert.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Kerékpárgyártók: hiány minden fronton - Sipiczki Róbert
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018