eur:
394.62
usd:
365.22
bux:
65482.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Egyhónapos jaguárkölykök (Panthera onca) a Nyíregyházi Állatpark Andok-kalandok kifutójában 2017. december 25-én. Az ikrek egyike sárga, a másik fekete bundával jött világra.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Visszatelepítenének egy nagymacskafajt az Egyesült Államokba

Jaguárt Mexikótól északra csak elvétve látnak, pedig az Egyesült Államok délnyugati részén őshonos.

Visszatelepítenék a jaguárokat az Egyesült Államok délnyugati részébe természetvédelmi szervezetek és egyetemi kutatók.

A szakértők szerint az emberi beavatkozás nélkül az élőhelyek megszűnése, az autópályák és határfalak miatt nem valószínű az állatok újbóli természetes megjelenése – írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

Jaguárok jelenleg 19 országban élnek, de a biológusok szerint

az állatok a vadászat és az élőhelyek pusztítása miatt a Dél- és Közép-Amerikától az Egyesült Államok délnyugati részéig húzódó történelmi kiterjedési területük több mint felét elveszítették.

Egy-egy hím állatot láttak Arizonában és Új-Mexikóban az elmúlt húsz évben, de nincs bizonyíték arra, hogy tenyészpárok kialakítottak volna maguknak területeket Mexikótól északra. Nemrég egy hím ragadozót láttak a határtól délre, januárban pedig egy másikat Arizona államban.

A tudósok és számos állatvédő szervezet és intézet munkatársa szerint több mint 82 400 négyzetkilométernyi terület van Közép-Arizona és Új-Mexikó hegyeiben, mely 90-150 jaguárnak jelenthet otthont.

A nagymacskák visszatelepítése kritikus jelentőségű a faj megőrzése és a régió ökoszisztémájának helyreállítása érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×