INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

digitális

vodafone

5g

mobilkommunikáció

Budapest nagy részén elérhető lett a Vodafone 5G hálózata

Budapest nagy részén elérhető lett a Vodafone 5G hálózata

Infostart / MTI

A hazai szolgáltatók közül elsőként.

Budapest lakott területének csaknem teljes egészén elérhetővé vált a Vodafone kültéri 5G hálózata: Budapesten és környékén több mint 200 bázisállomáson kapcsolták fel az 5G-t csütörtökön - jelentette be Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgatója online sajtótájékoztatón.

A fejlesztések folytatódnak, a tervek szerint március végéig országosan csaknem 300 bázisállomáson fogják felkapcsolni az 5G-t, ezzel további nagyvárosokban és kisebb településeken is elérhetővé teszik az újgenerációs mobilhálózatot. Az ország európai és világszinten is kiemelkedően teljesít az 5G hálózatfejlesztésben - jelentette ki a cégvezető.

A sajtótájékoztatón felidézték, hogy a Vodafone 2019 májusában először Zalaegerszegen, a Zala ZONE Járműipari Tesztpálya ünnepélyes megnyitója alkalmából a tesztpályán, majd Budapesten a Vodafone Székház tetején indította el saját frekvenciáján Magyarország első állandó, hálózatába kapcsolt 5G bázisállomásait. 2019 őszén pedig elindították az ország első, mindenki számára elérhető kültéri kereskedelmi 5G hálózatát, és ezzel széleskörben elérhetővé téve az 5G nyújtotta előnyöket.

A fejlesztések tavaly a járvány ellenére sem álltak le, a szolgáltató több vidéki nagyvárosban indította el 5G szolgáltatását, így Székesfehérváron, Miskolcon, Siófokon, Balatonfüreden.

Idén a vidéki 5G fejlesztéseket Győrben, Debrecenben, Pécsen, Egerben és Szegeden folytatják.

Orbán Anita, vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a nemzetközi szabványok szerint

az 5G működtetéséhez sokkal kevesebb energiára van szükség, mint például a 4G hálózat üzemeltetéséhez,

azaz kevesebb energiát használ, miközben több adatot továbbít. Ez azt jelenti, hogy az 5G hálózat üzemeltetése környezetkímélőbb, mint a korábbi generációs mobilhálózatok. A cég a magyarországi hálózatát 100 százalékban zöld energiából látja el - közölte. A

z 5G-nek számos közvetett pozitív környezeti hatása is lesz a cég szerint: segítségével széles körben elterjedhetnek olyan technológiák - például a mobil hálózatba kapcsolt intelligens eszközök közötti (IoT) megoldások, gépi tanulás, mesterséges intelligencia - amelyek a fenntarthatóságot szolgáló intelligens ökoszisztémák alapjait képezik a jövőben.

  • Az újgenerációs hálózat letöltési sebessége akár a másodpercenkénti 1,5 gigabitre is képes közlése szerint. Ez azt jelenti, hogy míg egy HD minőségű film letöltése a 4G hálózaton 20 perc, addig az 5G-n 1-2 perc lesz.
  • A kapacitásban és az alacsony késleltetésben hoz újdonságot az 5G, amely akár egymillió eszközt képes kiszolgálni egy négyzetkilométeren. Ez a sokszoros kapacitás a gépek kommunikációjában hoz majd változást, így az egészségügy digitalizációja is jelentősen felgyorsulhat - ismertette Szabó István hálózatfejlesztési vezető.

A cég tavaly az oktatás területére is elvitte az 5G-t, együttműködési megállapodást írtak alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), melynek keretében a vállalat saját frekvenciakészletéből 40 MHz-et biztosít az egyetemen épülő kísérleti 5G hálózat és 5G Laboratórium létrehozásához és üzemeltetéséhez.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018