eur:
392.16
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Ütközés következtében összeroncsolódott nyerges vontató és személyvonat a 45-ös főúton, Kunszentmárton térségében, a vasúti átjáróban 2019. december 15-én. A fénysorompó a baleset idején jól működött, a közút felé tiltó jelzést mutatott. A balesetben nem sérült meg senki.
Nyitókép: MTI/Donka Ferenc

Durva baleseti statisztika, összefogtak az országok

Naponta 3700 ember halálát okozzák közúti balesetek szerte a világon, célként az áldozatok számának tíz éven belül a felére csökkentése szerepel a Stockholmi Nyilatkozatban, amelyet nemzetközi konferencián fogadtak el a svéd fővárosban.

A közúti közlekedés biztonságával foglalkozó, csütörtökön véget ért értekezleten 140 ország képviseltette magát. Magyarországot Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára képviselte. Elmondta, hogy legfőképp a technológiai fejlődés ad reményt a javulásra, egyebek közt intelligens utak építése, a járművek még biztonságosabbá fejlesztése, a töréstesztek tökéletesítése.

Horváth Ildikó a konferencia után ellátogatott a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központba (ECDC) és elbeszélgetett annak vezetőivel, akik egyebek között tájékoztatták arról, hogy miként készültek fel a Kínából indult koronavírus-járvány ellen. Szó esett annak mérlegeléséről, hogy ez a vírus egyszeri megjelenésű lesz-e, vagy szezonálisan visszatérővé válik, mint az influenza. A svéd szakemberek hangsúlyozták, hogy Európának pillanatnyilag a jelenlegi "saját" járványával kell elsősorban törődnie, a "szokásos" influenzával, amely még nem tetőzött.

Horváth Ildikó megtekintette Stockholm sürgősségi ellátásának központját, amelynek kibővítésénél az egyik legfőbb szempont az idő volt, nevezetesen, hogy életveszélyben lévő beteg minél előbb jusson a megfelelő vizsgálathoz, kezeléshez. Elmondása szerint a tapasztaltak mintaként szolgálhatnak a hazai betegellátás fejlesztésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×