eur:
393.53
usd:
369.26
bux:
65609.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ne menjenek el figyelmetlenül a hatalmas bükkfa mellett – túraajánló

Nagyon meleg lesz a hétvégén, de a 32 fok az erdőben sokkal kevesebbnek érződik. Érdemes tehát betervezni egy kirándulást.

A Budai-hegységben kilátótól kilátóig kirándulhatnak a hétvégén. A Fenyőgyöngyénél kezdhetik a napot, ahonnan a Hármashatár-, a Kis-, és a Nagy-Hárs-hegyre, majd a Nagy Kopsazra és a János-hegyre mászhatnak fel. Útjuk során a Guckler Károly-, a Makovecz-, a Csergezán Pál és az Erzsébet-kilátó lépcsőinek leküzdése jelent majd további kihívást. A névadók közül Guckler Károly és Csergezán Pál a kevésbé ismert. Az előbbi a 19. században kivágott fák újratelepítésében jeleskedő erdőmester, az utóbbi pedig Kittenberger Kálmán és Fekete István könyveinek illusztrátora volt.

A Pilisben Dömör-kaputól indítható egy szép körtúra a déli kőbánya irányában Kőrösi Csoma Sándor emlékművének érintésével, a Kármán, a Lajos- és a Csepel-forrás mentén a Kő-hegyi menedékházig, onnan a Vasas-szakadékon át juthatnak vissza a startmezőre.

Az Északnyugati-Börzsöny legszebb, legváltozatosabb túraútvonala a kemencei kisvasút végállomásától, a vadregényes Fekete-völgyön át vezet fel a Salgóvár romjaihoz, majd a csodás panorámájú Hollókő érintésével az Ökör-orom hangulatos, vékony gerincén keresztül viszi vissza az embert a völgybe.

A Mecsekben körbejárhatják a Zengőt. Hosszúhetényből Püspöklászlóra kell átgyalogolniuk, onnan pedig a Hettyey-forrásról Pécsváradra juthatnak el. Zengővárkonyban tegyék tiszteletüket az Országos Kéktúra útvonaláról készült, Másfél millió lépés Magyarországon című legendás filmsorozat készítője, a tragikus sorsú Rockenbauer Pál sírjánál.

Az Aggteleki Nemzeti Parkban, Bódvaszilas környékén az Alsó-hegy zsombolyaihoz, vagyis függőleges aknabarlangjaihoz érdemes eltúrázni.

Ne menjenek el figyelmetlenül egy hatalmas bükkfa mellett, amely több mint 200 éves.

Zemplénben az Aranyásók útja elnevezésű földtani és bányászattörténeti tanösvény bejárását javaslom. Kiindulópontját a Pálháza felé vezető úton, a Jegesbarlang melletti pihenőhelynél találják meg. Telkibánya környéken aranyat és ezüstöt bányásztak az Anjou-királyok korától, ennek emlékei az úgynevezett horpák, a földfelszíni teléreket követő néhány méter mély, mára javarészt beomlott aknák.

A Bakonyban Bakonybélből a Barátok útjára léphetnek rá, és ugyanoda juthatnak vissza a Százhalom–Kisszépalmapuszta–Levél-kúti árok–Kőris-hegy–Ördög-lik-barlang–Márvány-völgy–Százhalom–Tekeres-kút–Tekeres-kúti-árok útvonalon. A sok látnivalóból egy: Százhalom 226, több méter magas, mára nyilvánvalóan növényzettel benőtt sírt jelent, amelyekbe Krisztus előtt 1200-ban temetkeztek a helyiek.

A hőség az erdőben sokkal elviselhetőbb, mint a városban, de azért kánikulára készüljenek.

"Túlnyomóan napos időre számíthatunk, általában kevés gomolyfelhő képződik, csapadéknak kicsi az esélye. Az északi, majd keleti szél időnként megélénkül. A hajnali 21-23 fokról szombat délutánra 32-33 fokra emelkedik a hőmérséklet. Késő eset 26-27 fokot olvashatnak le a hőmérőkről" – tájékoztatta az InfoRádiót Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A legelszántabbaknak teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén. Most rendezik meg a zempléni Kő-kört, a Pilisi trappot, a Magas-Bakonyt, a Budavári Csillagokat, a Mályvád 55-öt, a Nyárutó 15-öt, valamint a "Jó szerencsét!" emléktúrát, illetve az Ország közepe, a Salföld és a Gyere fel a Vörös-kőre elnevezésű programokat. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×