INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

szelektív hulladékgyűjtés

szemét

környezetszennyezés

Hétköznapi tárgyak, amiket hiába gyűjtünk a szelektív kukákba

Hétköznapi tárgyak, amiket hiába gyűjtünk a szelektív kukákba

Infostart

Baj van a fogkrémes tubussal, ami nem csak műanyag, a bevásárló blokkokkal, ami nem csak papír, de még a post-itekkel is, amiből sosem lesz újra tiszta papír már.

Terjed a szelektív hulladékgyűjtés kultúrája, de közben egyre-másra tűnnek fel olyan anyagok is, amiket egyszerűen hiába próbálunk külön gyűjteni, a technológia még nem áll készen arra, hogy ezeket újrahasznosítsa. Néhány ilyen hétköznapi tárgyat gyűjtött össze a BBC alapján a Növekedés.hu.

  1. Post-it - a ragadós cetlik, amik emlékeztetnek minket napjában sok fontos tennivalónkra. Chris Mills újrahasznosítási szakértő szerint a ragasztó a papírhulladékba keveredve az új papíranyagot is összekeni majd.
  2. Fogkrémes és más tubusok - ugyanez a baj velük is, több anyagból készülnek. Az újrahasznosító gépek nem tudják szétválasztani a műanyagot a vékony fémlaptól vagy a krémtől.
  3. Papír blokkok - vásárláskor találkozni velük, fényes papír formájában. Csak az USA-ban évente 11,2 milliárd darab ilyen papírka keletkezik.
  4. Chipses zacskók - és más metál műanyaggal csomagolt termékek nem újrahasznosíthatók a chips olajosságának tapadása miatt. Egy teszt segít dönteni: ha összegyűrjük a zacskót és visszaugrik eredeti formájába, akkor ne hasznosítsuk újra!
  5. Salátacsomagolás - különféle műanyagokat tartalmaz, amiket nem tudnak az újrahasznosítógépek feldolgozni.
  6. Sminklemosó vatták - némely esetben a komposztálóba lehet rakni; ami 100 százalékosan pamut és nem arra volt használva, hogy sminket távolítsunk el vele, mehet a komposztba. De ez ritka.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018