eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Manuel Hausdorfer limeART Photog

Emberfeletti teljesítmény egy osztrák kerékpárostól

Rekordidő alatt tekerte át Európát Wolfgang Fasching osztrák extrém kerékpáros: az 5656 kilométert tíz nap, húsz óra és 47 perc alatt tette meg.

Útja Gibraltártól a norvégiai Nordkapig tartott, közben mindössze 18 órát aludt, balesetet is szenvedett, és az időjárás viszontagságaival is meg kellett küzdenie. Az 52 éves sportoló pénteken 13.59 órakor érte el Európa legészakibb pontját.

Eredetileg 12 nap alatt tervezte a 30 ezer méter szintemelkedést tartalmazó utat megtenni, már ebből is látszott, hogy az 1998-ban Franz Kaserer által felállított rekord megdöntésére készül.

Az extrém kerékpárost nem kísérte a szerencse a EuropeCoast2Coast (Európa parttól partig) névre keresztelt vállalkozása alatt. Múlt pénteken a belgiumi Liege-ben közlekedési baleset érte, kórházba kellett vinni, ám csak horzsolásokat szenvedett. Az esés 17 órájába került. Az időjárás sem állt mellé: Spanyolországban 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletet kellett elviselnie, az északi országokban viszont sok esőt és fagypont alatti hidegeket is.

"Csapatommal együtt jó időeredménnyel akartam teljesíteni a tervemet, ami a szerencsétlen, de komoly sérülés nélkül végződött baleset ellenére is sikerült. Őrületes megkönnyebbülést jelent" - mondta Fasching a beérkezés után.

A kerékpáros áttekert már Észak-Amerikán, Ázsián, Ausztrálián és immár Európán is, rekordidő alatt.

Háromszor nyerte meg a 4828 kilométeres, több mint 51 ezer méter szintemelkedést tartalmazó Race Across America nevű nonstop versenyt, 2002-ben pedig felállította a 24 órás kerékpározás világrekordját. "Egy híján minden kontinensen átkeltem, Afrika van csak hátra, ez a következő célom" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×