eur:
393.36
usd:
366.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: tata.hu

Családi játszóhely lett a felújított söréttorony

A felújítás követően újra látogatható Tatán az 1939-ben épült, ólomsörét előállítására épült torony, melyet ma kilátóként hasznosítanak.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Kálvária dombon álló épület mellett játszó- és pihenő helyet alakítottak ki mászófallal, pétanque- és tekepályával, valamint díszkivilágítást kapott a környék.

A kilátó Tata neves építésze, Fellner Jakab nevét viseli. A létesítményben a Kuny Domokos Múzeum októberben állandó kiállításon mutatja majd be azokat az építészeket, akik az Öreg tó partján fekvő város arculatának kialakításában részt vettek.

A torony felújítása egy 470 millió forintos beruházás része, melyben a Kálvária domb szomszédságában található, 1790-ben épült Kőfaragó-házat kézműves- és ökoturisztikai központtá alakítják.

A házban bemutatják a tatai fazekasság hagyományait, valamint kézműves sörfőzdét és gyümölcsaszalót alakítanak ki. Létrehoznak továbbá egy fazekasműhelyt és egy kisebb vendéglátóhelyet.

A Fellner Jakab kilátóban 1939-től működött Stieber Antal Turul sörétöntödéje. A két világháború között nagy igény volt az apró lövedékre, amit korábban csak külföldről lehetett beszerezni. A torony tetejéből olvadt ólmot csepegtettek a földszinten található, vízzel teli edénybe.

Az ólomcseppek zuhanás közben gömb alakot vettek fel, majd megszilárdultak. A hatvanas évek óta a gyártás már más módszerrel folyik ezért nem építettek ilyen tornyokat, Magyarországon csak egy hasonló építmény van Tolna megyében, Borjád településen.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×