eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kolumbia lemosta magáról szörnyű bélyegét

Kolumbiára már nem igazak a drogbárókról és a békétlenségről szóló előítéletek, az ország nyugodt, megfigyelhető az életszínvonal növekedése, és megfelelő a közbiztonság – állapította meg Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő, aki a közelmúltban járt a dél-amerikai országban.

Utazása során egy nyugodt országot, erős államhatalmat, latin-amerikai viszonylatban biztos gazdaságot és a városi, széles középosztályra kiterjedően stabil életszínvonalemelkedést tapasztalt Korányi G. Tamás Kolumbiában. Persze a hegyekre felkúsznak a favellák, azaz a nyomornegyedek, ahol sokan szerényebb körülmények között élnek. "Nagyobb a különbség, mint a Rózsadomb és Kőbánya között, de nem indiai szintű a nyomor" – fogalmazott a tőzsdei szakértő és világutazó az InfoRádióban.

Nem igazak azok a sztereotípiák sem, hogy Kolumbia a drogbárók és a drog Mekkája lenne.

A viszonylagos jólét a közbiztonságban is megmutatkozik, amire vigyáznak is nagyon.

"Az kicsit szokatlan látvány volt, hogy a szállodánk mind a négy sarkán két-két páncélmellényes, gépfegyveres katona őrködött. De általában az összes többi fővárosi célpontot, a bankfiókokat, szállodákat és középépületeket így őrzik" – fogalmazott Korányi G. Tamás.

A szakértő a látványosságokra kitérve megjegyezte, bár az ország történetét remekül mutatja be a helyi nemzeti múzeum, az igazi turistacsalogató helyek az aranymúzeumok. Egykor a konkvisztádorok ezen a területen keresték az elhíresült Eldorádót, amit ugyan nem találtak meg, de számtalan aranytárgyat halmoztak fel – részint ezek, másrészt az utóbbi 40-50 évben végrehajtott régészeti feltárások során előkerült leletek alkotják az igen gazdag tárlatokat. Az indiántörzsek aranytárgyait bemutató gyűjtemények közül a legkiemelkedőbb a bogotái 5 emeletes múzeumban található. Érdekesség, jegyezte meg Korányi G. Tamás, ezeket a kolumbiai jegybank hozta létre és tartja is fenn.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×