INFORÁDIÓ 
2021. január 16. szombat
Gusztáv

videojáték

függőség

tari annamária

mentális zavar

Mentális betegség a videojáték-függőség

Mentális betegség a videojáték-függőség

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Először vette fel a mentális zavarok közé a számítógépes játékfüggőséget az Egészségügyi Világszervezet, amely ezt sajátos elmeállapotnak nyilvánította. Tari Annamária pszichológus szerint ez fontos lépés. A szakértő az e-sportot is veszélyes terepnek nevezte.

A WHO ezen lépésével azt érte el, hogy diagnózis lett a videojáték-függőség - mondta Tari Annamária pszichológus az InfoRádióban. Ez azt jelenti - tette hozzá - hogy a pszichiátrián az orvos a tünetek alapján felállíthatja ezt a diagnózist.

Tari Annamária azt is elmondta, hogy

életet fenyegetővé is válhat a videojátékozás szélsőséges esetben.

"Rémes történeteket lehet hallani a Távol-Kelet országaiból, hogy milyen mértékűvé válik a kiskamaszok addikciója, napi 10-14 órát töltenek a gép előtt folyamatos játékkal, evés és ivás nélkül" - emelte ki a pszichológus.

Tari Annamária fontos lépésnek tartja, hogy foglalkozik ezzel a WHO, és hogy ez az állapot nem marad a hétköznapi élet egy legyintéssel elintézhető jelensége, amit az információs kor hozott nekünk.

Az e-sport veszélyei

Az e-sport olyan stratégiai játék, amit a játékosok edzőtermekben gyakorolnak napi szinten, sokan pedig munkaként tekintenek rá. Nem is csoda, hiszen nagy karrierrel és gazdagsággal kecsegtető életutat festenek fel, de a valóság más. Financiális szempontból még feltáratlan terület: biztos nagyon komoly érdekek fűződnek hozzá, hogy ez működjön - mondta Tari Annamária.

Tekinthető akár munkának, de betegségnek is. Tari Annamária szerint az információs korban az e-sport egy furcsa dolog, és nem tekinthető sportnak a szó szoros értelmében.

"Ahogy az olimpiai sportágakban, az élsportolók egy nagyon vékony szeletet jelentenek az összes sportolóhoz képest, úgy az e-sport szerintem egy veszélyes terep.

Egy szülőnek nagyon meg kell gondolnia, hagyja-e a gyermekét, hogy ezt válassza hivatásnak"

- vélekedett a pszichológus.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Tari Annamária a videojáték-függősgégről
 
Videojáték-függőség Tari
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018