INFORÁDIÓ 
2020. június 7. vasárnap
Róbert

allergia

pollen

nékám kristóf

Pollenhorror: durva szezonra számíthatnak az allergiások

Pollenhorror: durva szezonra számíthatnak az allergiások

A néhány héttel ezelőtti enyhe időt váltó hirtelen meleg miatt erősebb pollenszezonra számíthatnak az allergiások.

Nehéz időszakra kell készülniük az allergiásoknak – mondta az InfoRádiónak Nékám Kristóf allergológus. Hozzátette: most valóban nagyon meleg lett hirtelen és mindazok a növények, amelyek a korábbi hűvösebb időben a pollen-szórásukkal elmaradtak a saját szokásos időpontjuktól, azok most be fogják ezt pótolni ebben a számukra kiváló időben.

Ahogy az Országos Közegészségügyi Intézet legfrissebb jelentésében nemrég írta, amellett, hogy elkezdődött a platán, a tölgy, valamint a bükk pollenszórása, a következő napokban a nyír pollenkoncentrációja is sokfelé elérheti a magas szintet.

Nékám Kristóf ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyír egy nagyon erős allergén, tehát akinek nyírérzékenysége van, azok számára megint csak rossz idők jönnek.

Az allergológus hozzátette: Magyarországon is szemmel láthatóan növekszik a nyírpollenre allergiások száma.

Nékám Kristóf arról is beszélt, hogy a pázsitfűféléknek is megkezdődött a pollen-szórása. Az érintetteknek az allergológus a tüneti kezelést javasolta.

Hogyha valaki 5-10 éves életmód-módosításban gondolkodik, akkor lehet, hogy a végeredménye allergia szempontjából ugyan olyan jó lesz, mintha minden évben gyógyszerelné magát, de most, a szezonban már úgy gondolom nem nagyon van más lehetőség, mint gyógyszert szedni - vélekedett az allergológus.

Mindemellett a levegőszennyezettség – több tanulmány szerint – legalább annyit hozzátesz a pollenek tünetkiváltó erejénez, mint egyik-másik pollen fehérjéje – hangsúlyozta Nékám Kristóf.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Nékám Kristóf allergológus
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018