eur:
393.24
usd:
367.33
bux:
65863.72
2024. április 23. kedd Béla

Nyolc nap alatt három gyerek kapott új vesét a Semmelweis Egyetemen

Három gyereken végeztek sikeres veseátültetést nyolc napon belül a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján - tudatta az intézmény csütörtökön a honlapján. A közlemény szerint egy 17 éves, egy 8 éves és egy 7 éves gyerek kaphatott új szervet, és már mindhárman hazamehettek a kórházból.

Langer Róbert, a klinika igazgatója elmondta: két gyermekvesét még a július 1-jei végleges Eurotransplant-csatlakozás előtti napokban, gyors egymásutánban, a korábbi egyezményeknek megfelelően kaptak a nemzetközi szervezettől. A két szervet két, 15 kilós kisgyermek kapta meg. Megjegyezte, a többi között épp az ilyen alacsony súlyú gyermekeknél jelent segítséget az Eurotransplant-tagság, hiszen egy nagyobb közösség segítségével több esély van a legmegfelelőbb donorszerv megtalálására.

Nyolc napon belül ez volt a harmadik gyermekvese-átültetés a klinikán, mivel egy 17 éves fiatal hazai donor segítségével kaphatott új szervet.

Szabó Attila, a műtéti előkészítésben és az utógondozásban részt vevő I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense elmondta: a 17 éves fiatal esetében veleszületett, genetikai hátterű vesebetegség miatt vált szükségessé a szervátültetés, míg az egyik kisebb gyerek veleszületett húgyúti eltérésből fakadó veseelégtelenséggel küzdött, a másik pedig túl kicsi, nem megfelelően kifejlődött vesével jött világra.

A Semmelweis Egyetemen idén már hét 18 évesnél fiatalabb kaphatott új vesét, az pedig ritkaság, hogy nyolc napon belül három gyerek is áteshetett vesetranszplantáción, három különböző donornak köszönhetően. A szervátültetésen átesett gyerekeknek kezdetben hetente, majd ritkábban, végül kéthavonta kell utógondozásra járniuk.

Magyarország 2013. július 1-je óta teljes jogú tagja az Eurotransplantnak, ami azt jelenti, hogy már nemcsak a kijelölt betegcsoportokba tartozók kaphatnak új szervet a nemzetközi szervcsere-együttműködés keretében. A teljes jogú tagság életbelépése után az első eurotransplantos vese a megszokottól eltérően nem repülőgéppel, hanem autóval érkezett a Semmelweis Egyetem transzplantációs klinikájára, mivel ez volt a gyorsabb megoldás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×