eur:
388.89
usd:
360.52
bux:
68406.57
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Magas hegyekben születni véd a szívhalál ellen

Azok a svájciak, akik a hegyekben látták meg a napvilágot és csak életük későbbi szakaszában költöztek lejjebb, védettebbek a szívhalál ellen: minden 1000 méter 22 százalékkal kisebb kockázatot jelent szívroham okozta elhalálozásra. Zürichi kutatók érdekes vizsgálatának eredményeit az egyik vezető amerikai szívgyógyászati folyóirat, a Circulation közölte.

Hegymászás közben, bizonyos magasságban megjelenik a hegyibetegség. Ahogy magasabbra kerülünk, mind kevesebb a levegőben az oxigén és tüdőnkkel már nem tudunk annyi oxigént fölvenni, amennyire testünk sejtjeinek szüksége volna.

Azoknak a szervezete, akik eleve hígabb levegőben születtek és fönt, a hegyekben élnek, alkalmazkodik ehhez a helyzethez, és ezért jobban bírják az ilyen körülményeket. Kutatók már korábban is foglalkoztak azzal, hogy a hegylakók kevesebb ideig vagy tovább élnek-e, mint a síkvidékiek, de az eddigi vizsgálati eredmények ellentmondó adatokat eredményeztek.

A gond az volt, hogy a hegyekben élők gyakran más etnikai csoporthoz tartoztak, életmódjukat, körülményeiket sem lehetett a síkságon lakó emberekéhez hasonlítani. Most David Fäh és munkacsoportja Svájc német területén svájci megbízhatóságú adatokat gyűjtött 1,64 millió ottani lakos életéről és haláláról.

A vizsgálati értékelésbe került svájciak nagyon hasonlóan éltek, mind a hegyekben születtek és laktak, legfeljebb lejjebb vagy magasabbra költöztek születésük után. Életkoruk 40 és 84 év között volt, lakhelyük pedig 269 és 1960 méter magasság között helyezkedett el. A vizsgálat résztvevőinek létszáma és a megfigyelési idő alapján a számítások 14,5 millió életévre vonatkoztak. A munkacsoport az 1990 és 2000 közötti halálozási statisztikákból dolgozott.

Eszerint minden 1000 méternyi magasság 22 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségben történő elhalálozás kockázatát, és 12 százalékkal az agyi katasztrófa okozta halál rizikóját. Az 1000 méter nagyjából a főváros, Bern és Davos, a világhírű alpesi síparadicsom közti magasságbeli különbségnek felel meg.

Érdekes módon azok, akik valahol a hegyekben látták meg a napvilágot, de később alacsonyabban fekvő helyre költöztek, megőrizték a magasabb élettér előnyeit, ők voltak a legegészségesebbek, viszont akik lejjebb születtek, mint ahol később éltek, azoknak esélye az infarktusra vagy szélütésre lakhelyük magasságával arányosan emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikában is folytatódik az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×