eur:
389.15
usd:
361.32
bux:
68450.8
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Húszdolláros dobozokkal meg lehet menteni a pingvineket

Riasztó mértékben csökkent az Afrikában élő pápaszemes pingvinek száma - hívták fel a figyelmet szakemberek egy minap megtartott nemzetközi konferencián. Az állatfaj védelmében fészekrakó dobozokat helyeztek el az utóbbi években a pingvinek dél-afrikai élőhelyein, hogy segítsék a madarak szaporodását.

A pápaszemes pingvinek száma az 1930-as évekbeli mintegy 3 millióról 120 ezerre esett vissza a túlzott halászat és a környezetszennyezés miatt. Ez az egyetlen pingvinfaj, amely az afrikai földrészen él.

Egyes szakértők attól tartanak, hogy a faj ki fog halni egy évtizeden belül, és különösen riasztja őket a globális felmelegedés perspektívája, amely növeli a forró napok számát, emeli a vízhőmérsékletet és megváltoztatja a halak vándorlási szokásait. A szakemberek szerint az üdvözítő megoldás a pingvinek ember készítette fészekrakó dobozokba csalogatása lehet.

A Fokváros közelében lévő Bouldres Beach homokjába 200 fészekdobozt helyeztek ki, mindegyikük elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne a szülők, a tojások és a fiókák családja. A kísérlet már bevált a távolabbi Dyer-szigeten, és a természetvédelmi őrök jelenleg feszülten figyelik, hogy az üveggyapot keverékből készített, homokba ásott fészekrakó dobozok Boulders Beachen hasonlóan vonzónak bizonyulnak-e.

A Boulders Beach pingvinkolónia lélekszáma 30 százalékkal esett vissza, a 2005-ös 3900-ról 2600 egyedre esett.

A hely, ahol együtt lehet úszni a pingivinekkel


Boulders Beachet évente körülbelül 600 ezren látogatják, ez az egyetlen olyan hely a világon, ahol az emberek együtt úszhatnak pingvinekkel. A madarakat nem zavarja a nagy figyelem, és néhányuktól eltekintve, amelyek elpusztultak, amikor a látogatók autói alatt szunyókáltak, a pingvinek nem szenvedtek az emberekkel való kapcsolatuktól.

Állandó kockázat a környezetszennyezés. A legutóbbi nagy olajkiömlés a környező vizekbe 2000-ben volt, amikor 20 ezer pingvint szállítottak el mintegy 756 kilométerre, Fokvárosból Port Elizabethbe, amíg a munkások megtisztították a terepet a sérült tankhajó olajától és a madarak hazaúsztak.

Nagy a verseny az élelemért

A pingvinpopuláció csökkenése különösen a távolabbi Dyer-szigeten számottevő, ahol a tenyészpárok száma az 1970-es évek eleji 23 ezerről mindössze 1500 párra csökkent.

Wilfred Chivell, a Dyer-sziget állatvédelmi alapítványának elnöke a rossz halászati igazgatást tette felelőssé a szardíniahalak, a pingvinek fő tápláléka csökkenő mennyiségéért.

Emlékeztetett arra is, hogy az állatok között nagy a verseny a halért, a fiatal fókák megtámadják a pingvineket és kitépik a halat a gyomrukból. Sirályok támadnak a tojásokra és a fiatal fiókákra gyakran csapatostól. A fészkelő pingvinek elhagyják a tojásaikat, hogy elűzzék a behatolókat, miközben egy újabb sirály lopakodik hátulról - sorolta a természetvédelmi őr.

Csak 20 dollárba kerül

Az állatvédő önkéntesek arra kérik a közvéleményt, hogy szponzoráljanak 20 dolláros (4200 forint) fészekdobozokat. Eredetileg 100 ilyen dobozt terveztek, ezt azonban megkétszerezték egy 2 ezer dolláros adományból amely az amerikai állatkertek és akváriumok szövetségének tagjait összekapcsoló együttműködési program, a fajok túlélése terv biztosított.

A fészekdobozok esélyt adnak a pingvineknek, védelmet nyújtanak a melegtől és a tojáslopó sirályokkal szemben. A távolabbi Dyer szigeten korábban kihelyezett ezer doboz népszerűnek bizonyult a pingvinek körében 80 százalékos lakottsággal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Leszúrt a forint

Leszúrt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×