eur:
387.1
usd:
356.66
bux:
68318.54
2024. május 17. péntek Paszkál

Újra vannak harisok az Õrségben

Visszatértek az Õrségbe a harisok. Ezek a fokozottan védett, a fürjnél valamivel nagyobb testű madarak Afrika déli területein töltötték a telet - tudtuk meg az Õrségi Nemzeti Park igazgatójától. Márkus Ferenc az InfoRádiónak azt is elmondta, hogy a haris leginkább éjjel hallatja jellegzetes hangját.

A haris egy globálisan veszélyeztetett madárfaj, amely a guvatfélék családjához tartozik, a fürjnél valamivel nagyobb testű és barnás színű madár. Kifejezetten a nedves kaszálókat kedveli, és az olyan hagyományos gazdálkodású helyeken él, amelyeket még nem alakítottak át intenzív mezőgazdasági területté - mondta az InfoRádiónak az Õrségi Nemzeti Park igazgatója.

Márkus Ferenc hozzátette: a haris vonuló madárfaj, amely képes akár Skóciáig is elrepülni a költési szezonban. A földön fészkelve 10-12 tojást rak, és mivel rendkívül ritka és veszélyeztetett, egy-egy példány eszmei értéke félmillió forint.

Mivel az intenzív mezőgazdálkodás és a területek lecsapolása, kiszárítása lehetetlenné teszi, hogy jó fészkelő helyek maradjanak a harisnak, rendkívül veszélyeztetett az állomány - mondta a parkigazgató, aki hangsúlyozta: az Õrségi Nemzeti Park a haris élőhelyek egyik bástyájának számít.

Márkus Ferenc elmondta: a haris nappal nem szólal meg, csak éjszaka hallani a kasza fenésére emlékeztető különös hangját.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Újabb műtéten esett át Robert Fico, továbbra is súlyos az állapota – Híreink Szlovákiából pénteken

Újabb műtéten esett át Robert Fico, továbbra is súlyos az állapota – Híreink Szlovákiából pénteken

Peter Pellegrini, Szlovákia megválasztott köztársasági elnöke elmondta, csütörtökön röviden találkozott Robert Ficóval, a szerdán meglőtt szlovák miniszterelnökkel, akivel röviden beszélni is tudott. A leendő államfő szerint Fico emlékszik a merényletre és a kórházba szállítására is. Robert Kaliňák védelmi miniszter péntek délutáni tájékoztatása szerint újabb műtéten esett át Fico pénteken, állapota továbbra is súlyos. Frissülő cikkünkben követjük a szlovákiai eseményeket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×