eur:
390.79
usd:
365.55
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Valóban több alvásra van szükségük az időseknek?

Téves az a nézet, hogy az idősebbeknek több alvásra van szükségük. Nekik is ugyanannyi kell, mint a fiatal felnőtteknek, és életvitelüket is érdemes rendszeressé tenni, így sokkal pihentebbnek érzik majd magukat.

Az idősebb felnőtteknek éppen annyi alvásra van szükségük, mint a fiataloknak, azaz 7-9 órára egy éjszaka. Sajnos sok idős ember nem alszik annyit, amennyit kellene, mert gyakran szenvednek álmatlanságban. Egy felmérésből kiderült, hogy a 65 év feletti férfiak 13, a nőknek pedig a 36 százalékának több mint 30 percre van szüksége ahhoz, hogy elaludjon.

Az idősek gyakran nem is alszanak olyan mélyen éjszaka, emiatt szoktak nappal is szunyókálni. Más szempontból is megváltoznak az alvási szokások a kor előre haladtával, az idősek gyakran korábban fekszenek le, de hamarabb is kelnek fel.

Bár sokan hiszik, hogy időskorban nem baj, ha keveset alszik valaki, ez azonban nem igaz. Ezért az időseknek is érdemes orvosi tanácsok kérni akkor, ha nem alszanak jól.

Sokat segít, ha valaki minden nap ugyanabban az időpontban fekszik le aludni, és ugyanakkor kel fel. Érdemes ezt a hétvégén is tartani, a szervezet ezt meghálálja. A rendszeres élet során sokkal pihentebbek vagyunk, és az elalvással sem lehet gond.

Óvatosan a délutáni szunyókálással!

Ha valaki szeret napközben aludni, akkor se vigye túlzásba. Legfeljebb fél órát aludjunk, máskülönben éjjel nem tudunk olyan mélyen aludni, és a nappali ébredés után sem érezzük magunkat kipihentnek.

Mozogjunk rendszeresen! A tanács főleg azoknak lehet hasznos, akik napközben kizárólag szellemi munkát végeznek. Napi időbeosztásunkat pedig alakítsuk úgy, hogy lefekvés előtt három órával már ne végezzünk semmi megerőltetőt - sem fizikai, sem szellemi tevékenységet -, így a szervezet ráhangolódik a pihenésre.

Kevesen tudják, de segíti az alvást, ha a délután folyamán természetes fényt alkalmazunk. Az emberi szervezet ugyanis alkalmazkodik a napszakokhoz, és ha a délutánt a szabadban vagy természetes fénynél töltjük, jobban ráhangolódunk az estére.

Az sem mindegy, mit eszünk. Lefekvés előtt néhány órával már nem is nagyon érdemes enni, de az alkoholos vagy koffeintartalmú italokat is érdemes mellőzni. Az elalvást a nikotin is gátolhatja, így este már ne gyújtson rá!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Minden idők második legalacsonyabb áramára alakult ki ma a magyar áramtőzsdén a holnapi munkaszüneti napra mínusz 108,16 euró/megawattórás szinten, ami a 6000 MW feletti beépített naperőmű kapacitás, a napsütéses idő és a munkaszüneti nap kombinációja mellett született. Ez, és az elmúlt napokban kialakult mínusz 40-60 euró körüli napközbeni árszintek még komoly következményekkel járhatnak a naperőmű piac egyes szereplői, illetve az ipari energiafogyasztók számára is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×