eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

A családi veszekedések csak rosszabbodnak

A szülőknek sok gondja akad a kisgyerekek hisztijeivel és a tinédzserek viselkedésével, de azzal vigasztalják magukat, hogy később jobb lesz. Amerikai kutatók azonban azt állítják: nemhogy jobb, de idővel még hevesebbek lesznek a családi viták

Amerikai pszichológusok szerint a szülők gyerekei még akkor is veszekszenek anyukájukkal és apukájukkal, amikor középkorúak lesznek és akár ők maguk is gyereket nevelnek. Ráadásul az igazán heves viták akkor zajlanak le az anyák és lányaik között, amikor a gyerek már felnőtt, a viták tárgya pedig szinte mindig ugyanaz: a gyerek mérges, mert a szülő beleavatkozik az életébe.

A Michigani Egyetem kutatói ötszáz szülőt és azok 22 éves vagy annál idősebb gyerekeit vonták be vizsgálatukba. A szakemberek azt kérték tőlük, írják le a párbeszédeket és a felmerülő problémákat.

Azt találták, hogy a kamaszokat leginkább az dühíti, amikor a szülők beleszólnak öltözködési szokásaikba, az idősebb gyerekek pedig akkor neheztelnek leginkább, amikor gyereknevelési tanácsokat kapnak otthonról, vagy az anyagi helyzetükről kérdezősködnek.

A kutatók azt is megállapították, hogy a szülők sokkal inkább megélik a feszültséget, mint gyerekeik, az anyukák pedig rosszabbul érzik magukat a viták után.

A vizsgálatot vezető Kira Birditt elmondta: a szülő-gyerek kapcsolat a leghosszabban tartó szociális kötődés, amely lehet nagyon pozitív és támogató, de gyakran ingerült, feszültségekkel teli és ambivalens.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×