eur:
389.51
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Adolf Hitler egy bájos ember volt"

Megtörte a hallgatást az a német asszony, aki évekig Adolf Hitler bajorországi házában szolgált. Azt mondta, hogy a rettegett diktátor végig kedvesen bánt vele, és alig hitte el, miket tett a Führer a második világháborúban.

Kevés olyan ember van, aki Adolf Hitler neve hallatán ne kezdjen el borzongani, márpedig Rosa Mitterer csak mosolyog, amikor szóba kerül a náci vezér. A 91 éves asszony ugyanis Hitler bergenhofi otthonában szolgált az 1930-as években, így napi kapcsolatban állt vele a második háború kitörése előtt.

Sokáig nem akart beszélni élményeiről, ám most úgy döntött, hogy megtöri a csendet és elmeséli, ő milyen embernek ismerte meg Adolf Hitlert. "Bájos ember volt, mindig nagyon kedves volt hozzám. Remek főnök volt, akinek jó volt dolgozni. Bárki mondhat bármit, de jó volt hozzánk" - mondta az asszony, aki 15 évesen, 1932-ben állt Hitler szolgálatába. Nővére, Anni is a vezérnek dolgozott szakácsként, de ő már az 1920-as években is Hitlerre főzött.

"A testvérem szólt nekem, hogy Hitlernek cselédlányra van szüksége. Emlékszem, amikor először találkoztunk a ház konyhájában. Azt mondtam neki, hogy én vagyok Anni testvére, amire ő elmosolyodott, mert Anni volt a kedvence" - mesélte Rosa, aki korábban Geli Raubalnál dolgozott. Õ volt Hitler fél-unokahúga, akivel a Führer állítólag szerelmi viszonyt folytatott. A nő 1931-ben öngyilkos lett. "A testvérem és én Hitler szobája fölött laktunk, és hallottuk, ahogy sír" - emlékezett vissza az esetre Rosa.

"Eva Braun nem is volt olyan csinos"

Minden nap reggel hatkor kelt, és első dolga volt, hogy megetesse Hitler kutyáit. A vezető dolgozószobájában csak egy vaságy, egy szekrény, egy asztal, két szék és egy cipős doboz volt, az ágya fölött pedig az anyja képe lógott - írta le az asszony, aki először még félt Hitlertől, de lassan hozzászokott, hogy a nagy vezérnek dolgozik.

Nem kellett belépnie a náci pártba, de Hitler minden vasárnap templomba küldte, és ki kellett válogatnia azokat a rajongói leveleket és ajándékokat, amelyek ezrével özönlöttek a házhoz.

Rosa találkozhatott Hitler embereivel is, így titkárával, Martin Bormannal, akit "mocskos disznónak" tartott, sőt Joseph Göbbels propagandaminisztert is látta - őt dongalábúnak és szexőrültnek nevezte.

De megfordult a bajorországi házban Eva Braun is, Hitler titkos szerelme. "Egyáltalán nem volt olyan csinos közelről, mint a képeken" - mondta Rosa, aki 1935-ben szerelmes lett egy helyi üzletemberbe, és felmondott Hitlernek. Amikor kitört a második világháború, nem hitte el, hogy egykori munkaadója mikre képes. "De még ezzel együtt is személyiségének jó oldalára emlékszem" - vallotta be a Münchenben élő dédnagymama.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×