eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Könnyen akar zsírt égetni? Egyen sok fehérjét!

A fehérjében gazdag diéta segíthet a túlsúlyosaknak, hogy minél több zsírt égessenek el - ez derült ki egy friss vizsgálatból. Igaz: ezt meglehetősen kevés ember bevonásával végezték el.

Kutatások igazolják, hogy a túlsúlyos emberek evés után kevésbé hatékonyan égetik el a zsírt, mint a soványak. Ausztrál kutatók azt vizsgálták, segít-e a helyzeten a fehérjében gazdag étel.

Mint kiderült: igen - a túlsúlyos nők és férfiak is több zsírt égettek el, miután fehérjében gazdag reggelit vagy ebédet fogyasztottak el. Ez azt jelenti, hogy a fehérje hatására módosul a zsírégetés hatékonysága.

Az már korábban kiderült, hogy a fehérjében gazdag étrend hatására az emberek könnyebben fogynak; ennek részben valószínűleg az lehet az oka, hogy ezek a makromolekulák jobban elnyomják az éhségérzetet, mint a zsír vagy a szénhidrát.

Az új-dél-walesi Wollongong Egyetem kutatói azt nem vizsgálták, hogy a fehérjében gazdag étrend meggyorsítja-e a fogyást is. Így azt sem tudják, hogy a vizsgálatban részt vevők lefogynak-e majd az idők folyamán - ismerte el a kutatást vezető Marijka Batterham, aki szerint ennek a kérdésnek a megválaszolása lesz a következő feladatuk.

A kutatás, amelynek eredményéről a Nutrition & Dietetics című szaklapban számoltak be, 18 felnőtt vizsgálatán alapul; három különböző napon figyelték az anyagcseréjüket. Átlagos életkoruk negyven év volt, nyolcan voltak közülük túlsúlyosak, hatan normál súlyúak, négyen pedig elhízottak.

Az egyik napon olyan fogást kaptak, amely 58 százalékban szénhidrátot, 14 százalékban pedig fehérjét tartalmazott. Egy másik napon kiegyensúlyozott volt az étrend, a harmadikon pedig egyharmad-egyharmad volt a fehérje és a szénhidrát aránya.

A fehérjében gazdag étkezés alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, sovány húst, tojást, kenyeret és zöldségeket tartalmazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×