eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Cyberháború: Magyarország-Szlovákia 1:0

Miközben a "nagypolitika" már számolni sem lehet, hány fórumon próbálja (valóban vagy látszólag) rendezni a magyar-szlovák viszonyt, az internetre is beszabadultak nacionalista megnyilvánulások. A leghihetetlenebb helyekre is...

FIGYELEM! A szerkesztőség a legteljesebb mértékben elhatárolódik minden olyan jelenségtől, ami alkalmas, vagy aminek célja bármilyen, de főként nemzetek közötti gyűlöletkeltés.

2008. november 1.

Dunaszerdahelyen a szlovák rendőrség brutálisan megvert magyar, köztük Magyarországról érkezett szurkolókat. Budapesten utcai tüntetésekkel válaszoltak a történtekre, a szlovák nagykövetség épülete előtt szlovák zászlót égettek el.


2008. november 15.

Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák kormányfő a két ország közötti feszült viszony okairól egyeztet Révkomáromban.

"Nézd már a szomszéd települést! Nem lenne jó, ha az is a miénk lenne?!"

2008. november 17. 12:00

A szlovák kulturális minisztérium törvénymódosító javaslata szerint Szlovákiában pénzbüntetéssel sújtanák júliustól azokat, akik megsértik az államnyelvre vonatkozó törvényt. A jogszabály lényegében nem változna meg, csak a pénzbüntetésekről szóló elemekkel egészítenék ki. A tervezet szerint ötszáz és ötezer euró, vagyis mintegy 135 ezer és 1 millió 350 ezer forint közötti büntetést rónának ki például az angol kifejezések használóira, ha bebizonyosodna, hogy az idegen szó helyett szlovák megnevezés is alkalmazható az adott fogalomra. A büntetés kiszabása előtt először írásban figyelmeztetnék a nyelv ellen vétőt, például a rádiókat és a televíziókat, amelyeket a jövőben nyelvhelyességi szempontból is figyelnének és ellenőriznének.


2008. november 17. 17:00

November 29-én egyeztetne a két ország viszonyáról a szlovák államfővel a magyar köztársasági elnök. Sólyom László az informális találkozón egyebek mellett a szlovák-magyar kapcsolatokat terhelő problémákról tárgyalna Ivan Gasparoviccsal - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. A találkozó helyszínéről a diplomáciai gyakorlat szerint csak az időpontról való megállapodás után egyeztetnek.

2008. november 18.
"A felderítők készülődnek, a parancsnokok meghatározzák az egységek célpontjait.
Gombnyomásra működik az egész.
A katonák teszik a dolgukat; keresik az információt, ami segíthet a döntésben: BÉKE vagy HÁBORÚ?"


2008. november 19. 10:00
Szlovákiában megtagadta egy polgári társulás bejegyzését a belügyminisztérium arra hivatkozva, hogy annak alapszabályában a Kárpát-medence földrajzi név szerepel. A tárca indoklása szerint ez a jelölés sérti a Szlovák Köztársaság területi egységét. A pozsonyi Új Szó című napilap azt írta: a belügyminisztérium a bejegyzési kérelem elutasításában úgy fogalmazott: a Szlovák Köztársaság területén csak egy nemzet él, a szlovák, így az ország egy részére a Kárpát-medence név használata nem megfelelő. A tárca csak az érintett szöveg módosítása után jegyzi be a társulást, amely a Kárpát-medencében élő nemzetek szellemi, kulturális és tárgyi értékeinek megőrzését tűzte ki célul.

2008. november 19.
"A katonák visszatértek.
Az egység vezetője különös dolgokról számolt be."


Az egyre terjedő online játékok közül az egyikben szó szerint rosszabb a magyar-szlovák viszony, mint a valóságban. A klános, háborús játékban (nevet a reklám miatt nem írunk, csak annyit, hogy www.klanh*b*ru.hu) megjelent egy szlovák klán, amelynek több tagja durva, magyarellenes szöveget jelentetett meg személyes profiljában. A magyar játékosok persze ezt "zokon" vették, egyrészt, mert a játékban kifejezetten tilos a sértő magatartás bármilyen formája, másrészt ... na, nehogy már!

2008. november 19. 16:00
Pozsony valószínűleg elutasítja a magyar kormányfő Szlovákiával szemben támasztott elvárásainak nagy részét. Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: azokat a követeléseket, amelyekkel Gyurcsány Ferenc jött Szlovákiába, nyilvánvalóan nem teljesítik. Robert Fico szlovák miniszterelnök később úgy nyilatkozott: megkapta Gyurcsány Ferenc levelét, amelyben a dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen történt rendőri beavatkozásról érdeklődik. Hozzátette: utasította külügyminiszterét, hogy fogalmazza meg a választ.

2008. november 19. 17:00
A cybertérben dúló indulatok fokozódnak; a szlovák klán tagjainak többsége - láthatóan - nem szereti a magyarokat.



Cyberháború: Magyarország-Szlovákia 1:0 (2008.11.21.) (képgaléria)
2008. november 19. 18:00

"A szlovák klánnak sikerült elérnie, amit magyar politikusnak évtizedek óta nem: összefogás a magyarok között, korra, nemre, felekezetre, ideológiára való tekintet nélkül."

2008. november 19. 18:30

A virtuális háború érlelődik; a magyar-magyar szövetség nagy erőkkel folytatja az ellenség felderítését. Már csak arra várnak, hogy tesz-e valamit a support, és ha igen, mit.

2008. november 20. 12:30
A dolog hivatalos része ezek szerint rendeződött. Nem lehet tudni, hogy a magyar-magyar szövetség meddig marad fenn, mert játék végén csak egy maradhat. De - ismerve néhány résztvevőt, és álláspontjukat - az nem a szlovák klán lesz. Legalábbis ebben a játékban. De ez egy játék, aminek a célja a győzelem, azt pedig csak a másik falujának és javainak megszerzésével érhetik el a résztvevők.

És persze
azért, mert néhány politikus és internet-felhasználó nem tud mit kezdeni magával, még nem őrül meg egy-két-akárhány nemzet. A szlovákok és a magyarok nagyon nagy többsége békésen él egymás mellett, és - remélem - csak nevet rajtuk.

Ráadásul
Magyarországon is vannak, akik az emberek, csoportok, nemzetek közötti egyenlőséget leginkább akkor tudják elképzelni, amikor az emberek azok, akiket ők annak gondolnak, a nekik nem tetsző csoportok "eltűnnek", nemzet meg - a szerintük ideális esetben - egy van. Lehet, sőt, - sajnos - valószínű, hogy egy másik on-line játékban, vagy bárhol az interneten, ők is "ott vannak". A cikk róluk is szól/hatna.

Szerző: Németh Szabolcs

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×