eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Boldog szűkös karácsonyt: tippek a spórolásra

Az idei karácsony sok helyen nem a költekezésről fok szólni, és ezzel a magyarok nincsenek egyedül a világban. Sok háziasszony és családapa kényszerül szűkebbre szabni az ünnepi büdzsét, és az áruhitel is egyre kevesebb embernek jut eszébe. Nem marad más, mint a spórolás - ehhez adunk most tippeket.

Szabjon költési korlátot!

Nem eshet túlzásokba, ha már a karácsonyi ajándékvásárlás előtt meghatározza azt az összeget, mennyit költ egy-egy ajándékra. Eldöntheti, összesen mennyit szán az ünnepre, majd az összeget elosztja annyival, ahány embernek vesz ajándékot, de kiindulhat egy meglepetés árából is. A lényeg, hogy szabjon határt!

Keresse meg a legolcsóbb lehetőségeket!

Gondolt arra, hogy könyvet ajándékoz valakinek? És arra, hogy a könyvet nem feltétlenül a könyvesboltban kell megvenni? Sok internetes honlap árulja lényegesen olcsóbban a könyveket, cd-ket, ezeket megtalálni pedig nem is jelent fáradtságot. Csak le kell ülni otthon a számítógép elé.

Vegyen hasznos ajándékot, de azért ne essen túlzásba!

Ínséges időben érdemes olyan ajándékot venni szeretteinknek, amelyeknek valóban hasznosak. Nem biztos, hogy szeretteinknek szükségük van egy új vázára, de azért túlzásokba sem érdemes esni. Ne vegyen tehát vécépapírt csak azért, mert az biztosan hasznosul. Meglephet viszont valakit egy olyan ruhadarabbal, amelyet a rokon már régóta szeretett volna.

Ossza meg a költségeket!

A nagyobb családok tagjainak sok ajándékot kell venniük. Olcsóbbá tehetik azonban a vásárlást, ha a rokonok összefognak, és mindenkinek egy nagy, közös ajándékot adnak. Így nem kell lemondani a jó minőségű, drágább ajándékokról sem.

Ne pocsékoljon el semmit!

A karácsony sok helyen a sütésről-főzésről szól, amelynek következtében annyi édességet vagy ínyencséget készít a család, amennyit egy hadsereg sem lenne képes megenni. Érdemes előre megtervezni, mikor, mit készítsünk, így elkerülhető az is, hogy túlméretezzük az adagot, és talán nem kell még márciusban is fagyasztóból elővett bejglivel kínálni a vendégeket.
Térképezze fel az akciókat!

Karácsony előtt sok bolt próbálja akciókkal becsalogatni a vásárlókat. Bár nem kis vesződség, mégis érdemes feltérképezni, mikor, mit és hol lehet a legolcsóbban megvenni. Ha nem kell túl sokat autózni egy-egy termékért, akkor jelentős összeget megtakaríthatunk azzal, ha mindent a legolcsóbb helyen veszünk meg.

Készítse a karácsonyfadíszeket a család!

Kiváló adventi program, ha a gyermekek bevonásával a család maga készíti el a karácsonyfadíszeket. De nemcsak a díszeket készíthetjük magunk, hanem akár az ajándékokra helyezendő karácsonyi kártyát is, ezzel szintén sokat spórolhatunk.

Használjon energiatakarékos ünnepi világítást!

Karácsonykor sokan díszítik fel a házukat különböző fényfüzérekkel, így nem csoda, ha az ünnepek után borsos összeget kell kifizetniük a villanyszámlára. Gondolkodjon előre, és már eleve olyan füzéreket vegyen, amelyek takarékos izzókból állnak. Így nemcsak a pénztárcáját, hanem a környezetet is óvja.

A karácsonyi pihenést is megúszhatja olcsón

Sokan az ünnepeket külföldön töltik, mások egy belföldi szállodában pihenik ki az évet. Akinek erre nincs pénze, otthon is kipihenheti magát. A megszokott lakásban olyan tevékenységek is végezhetők, amelyeket az év során sosem csinálunk, például társasjátékozhat a család, vagy kirakhat együtt egy több ezer darabos kirakót.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×