eur:
388.75
usd:
361.37
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Az iszákosok hazudósak

Azok, akik az ajánlott mennyiségnél jóval több alkoholt fogyasztanak, hajlamosak arra, hogy hazudjanak az orvosuknak arról, mennyit is isznak valójában - állítják brit kutatók, akik szerint a nagy ivók nemcsak a doktoroknak, hanem a családtagjaiknak és a kollégáiknak is füllentenek.

Szakértők szerint a napi ajánlott alkoholfogyasztás mennyisége férfiak esetében nagyjából egy liter sör, a nőknél pedig egy pohár bor. A brit kormány megbízásából közel 2000 ember alkoholfogyasztási szokásait mérték fel, és azt találták: azok többsége, akik betartják ezt a mennyiséget, nem hazudik az alkoholfogyasztásáról az orvosnál, viszont azoknak a 39 százaléka, akik jóval túllépik a limitet, hajlamosak kisebb mennyiséget bevallani.

A felmérés adatai szerint a nagy ivók 19 százaléka nemcsak az orvosát, de saját magát is becsapja azzal kapcsolatban, hogy valójában mennyi alkoholt iszik naponta. Márpedig azoknál, akik túl sokat isznak, nagyobb az esélye a májproblémák, az agyvérzés, a magas vérnyomás és a rák bizonyos típusainak kialakulásának.

Az is kiderült, hogy a hazudós iszákosok 12 százaléka nemcsak az orvos, de saját családtagjai, barátai és kollégái előtt is titkolja, mennyi alkoholt iszik valójában.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy fontos az őszinteség, ha valaki azt gondolja, hogy túl sokat iszik vagy éppen nem biztos abban, hogy megfelelő mennyiséget fogyaszt-e.

Az Alcohol Concern nevű brit szervezet vezetője szerint a kutatás eredménye azt sugallja, hogy a brit országos statisztikák adatai az alkoholfogyasztást illetően félrevezetők lehetnek. Valójában sokkal többet isznak a britek, és a csökkenő alkoholfogyasztásról szóló hírek erősen kétségesek - véli Don Shenker.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×