eur:
389.51
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Többet néz tévét, aki boldogtalan

A boldogtalan emberek többet nézik a tévét, mint a boldogok - állapították meg amerikai kutatók. Azt azonban nem állítják, hogy a tévénézés tenné boldogtalanná az embereket - inkább ennek a fordítottja az igaz.

A boldog embereknek izgalmasabb a társadalmi életük, több újságot olvasnak, többet szeretkeznek - viszont kevesebbet néznek tévét, mint boldogtalan társaik. Erre a megállapításra jutott a Marylandi Egyetem két kutatója, John Robinson és Steven Martin harmincezer ember szokásainak vizsgálatával.

A két kutató három évtizeden keresztül - 1975 és 2006 között - követte figyelemmel a vizsgálatban résztvevőket. Kiderült, hogy azok, akik boldogtalanok, akár harminc százalékkal több időt töltenek tévénézéssel, mint a boldogok.

A kutatás eredménye megkérdőjelezi azokat a korábbi feltételezéseket, amelyek szerint az emberek napi programjának egyik legfontosabb része a tévénézés.

A kutatók azt találták, hogy sokan azért tartják vonzó foglalatosságnak a tévénézést, mert így nem kell otthonról kimozdulniuk, előre eltervezni, mit csináljanak esténként. Ráadásul nem olcsó szórakozás, és nem kíván energiakifejtést.

Olyan, mint a kábítószer

Azt azonban nem állítják, hogy a tévézés tenné az embereket boldogtalanná, inkább az a helyzet, hogy a képernyő jelenti a "menedéket" azok számára, akik nem élvezik az életet.

"A krónikus boldogtalanság szociálisan és emberileg is legyengít, és meghatározza az egyén társadalmi és személyes életét. Arra azonban még a legboldogtalanabb ember is képes, hogy nyomkodja a távkapcsoló gombjait és hagyja magát a műsorok által szórakoztatni" - foglalta össze a lényeget John Robinson szociológia professzor.

Munkatársa a kábítószer-függőséghez hasonlította a megrögzött tévénézést. "A függőséggel kapcsolatos tevékenység pillanatnyi élvezetet okoz, de hosszú távon szenvedéshez és megbánáshoz vezet" - figyelmeztetett Martin professzor.

A kutatásból egyébként az is kiderült, hogy az összefüggés csak a tévénézésre igaz; azok, akik sokat szörfölnek az interneten, sem nem boldogabbak, sem nem boldogtalanabbak az átlagnál.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×