eur:
389.33
usd:
362.77
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hibiszkuszteával a magas vérnyomás ellen

Ha valaki hat héten keresztül naponta három csésze hibiszkuszteát megiszik, emelkedőben lévő vérnyomása mérhetően csökken - ismertették az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán.

Valamennyi iparilag fejlett országban a felnőtt lakosság egynegyedét-egyharmadát érinti a magasvérnyomás-betegség, amely a szélütés vagy a szívinfarktus komoly kockázati tényezője. Világszerte jellemző, hogy az emelkedett vérnyomású emberek többsége vagy nem kap megfelelő gyógyszereket ennek javítására, vagy nem szedi pontosan az egyébként hatásos tablettákat.

Az öregedés kutatásával foglalkozó Diane L. McKay és munkacsoportja úgy látta, hogy a vérnyomásemelkedés sokszor jobban kezelhető, ha a betegeknek minél kevesebb gyógyszert kell bevennie. A hibiszkuszból főzött tea kedvező egészségi hatásait pedig már korábbi megfigyelések is igazolták.

A kutatók kissé magas vérnyomású, 30-70 éves személyeket vizsgáltak. Az önként jelentkező páciensek hat héten keresztül naponta háromszor fogyasztottak egy csésze hibiszkuszteát, amely főleg a szívbetegség megelőzésében kedvező hatóanyagokat, flavonoidokat tartalmaz.

A vizsgálat résztvevői és a kutatók ugyanakkor nem tudták, valóban hibiszkuszteát isznak-e, vagy csak hasonló, de nem hibiszkuszból főzött italt. Ám a kísérlet végén kiderült, hogy a hibiszkusz lényegesen hatásosabb vérnyomáscsökkentő volt, mint a másik teaital.

A hibiszkuszteát fogyasztók vérnyomása gyakran olyan mértékben csökkent, mint a vérnyomácsökkentő tablettákkal kezelteké - állapította meg a kutatás.

Az előadót a vitában megkérdezték, hogy észleltek-e valamilyen mellékhatást a teával kezelt csoportban. Diane L. McKay közölte, hogy Nigériában olyan üdítőitalt is fogyasztanak, mely 25 csészényi hibiszkuszteának megfelelő hatóanyagot tartalmaz, de nemkívánatos hatást még ott sem figyeltek meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×