eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Milyen fajta legyen a Fehér Ház ebe?

Kevés döntést várnak olyan visszafojtott lélegzettel az Egyesült Államokban Barack Obamától, mint a "first dog" kiválasztását. A kérdés olyan nagy érdeklődést keltett, hogy a megválasztott amerikai elnök első sajtókonferenciáján is beszélt róla.

"Két feltételt kell valahogy összeegyeztetni" - mondta első sajtótájékoztatóján Obama. - "Az egyik, hogy Malia allergiás - vagyis a kutyának hipoallergénnek kell lenni. Vannak ilyen fajták. Másrészt viszont menhelyről szeretnénk kutyát választani, márpedig a menhelyi kutyák többsége nyilvánvalóan keverék, mint én" - tette hozzá a "fontos kérdést" taglalva.

Obama még az elnökjelölti kampány elején ígérte meg a lányainak, a tízéves Maliának és három évvel fiatalabb húgának, Sashának, hogy akár nyer, akár nem, mindenképpen kapnak egy kiskutyát.

Mihelyt kiderült, hogy megnyerte az elnökválasztást, azonnal be is jelentette a lányoknak: a Fehér Házba már a kutya is költözik velük.

Hátravan azonban még a legkomolyabb probléma: a kutya kiválasztása. Az állatvédő szervezetek egyértelműen azt az ötletet támogatják, hogy az elnöki család egy menhelyről válasszon magának házi kedvencet - ez azonban, ahogyan azt maga a megválasztott elnök is mondta, a nagyobbik gyerek allergiája miatt nem lesz könnyű.

Nincs hipoallergén kutya

Éppen ezért kardoskodnak a fajkutya-tenyésztők amellett, hogy Obamáék az úgynevezett hipoallergén fajok közül válasszanak - ilyen például a Bichon Frisé vagy az uszkár.

Megszólaltak természetesen az allergiával foglalkozó orvosok is: szerintük a döntés könnyebb, mint látszik, nincs ugyanis hipoallergén kutya - vagyis olyan, amelyik nem okoz allergiát.

Azoknál, akik allergiásak a kutyára, nem az állat szőre, hanem a bőréről lehámló apró darabkák váltják ki a reakciót. Az uszkár és a hozzá hasonló fajták, amelyeknek a szőre nem hullik, illetve a kopasz kutyák kevésbé "korpásak", de ahhoz elég apró bőrdarabot hullatnak el, hogy egy erősen allergiás ember számára kellemetlen tüneteket okozzanak.

Emellett allergiás tüneteket válthat ki a kutyák nyála és a vizelete is - hangsúlyozza Jonathan Field, a New York-i Egyetem allergia- és asztmaklinikájának igazgatója, aki az allergiás gyerekek szüleinek azt javasolja: mielőtt kutyát visznek haza, tegyék lehetővé, hogy a gyerek egy kis időt eltöltsön az állattal - így még időben kiderül, hogyan reagál rá.

A kutya kiválasztása tehát nem könnyű, de állatbarátok szerint nagyon megéri - és nem csak a gyerekek miatt. "Szeretném, ha Obama elnöknek lenne kutyája. Amikor az embernek nehéz napja van, mitől lenne jobb kedve, mint hogy elviszi sétálni a kutyát" - hangsúlyozta Stephen Zawitowski, az állatkínzás megelőzésével foglalkozó társaság vezetője.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×