eur:
404.17
usd:
373.78
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Jó hír a migrén áldozatainak

Némileg megnyugodhatnak a migrénben szenvedő nők: bár egyelőre nincs hatásos pirula krónikus fejfájásuk enyhítésére, egy amerikai vizsgálat szerint kevesebb az esélyük arra, hogy mellükben rákos daganat fejlődjön ki.

A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársai vizsgálták először a migrén és a mellrák közötti kapcsolatot. A krónikus fejfájást, amelyben főleg a nők szenvednek, már népbetegségnek tartják, a mellrák pedig világszerte a vezető daganatos halálok a nők között.

"Azt találtuk, hogy összességében a migrénes nők esetében jelentősen kisebb a mellrák kialakulásának a kockázata, mint azoknál, akik nem szenvednek krónikus fejfájásban" - összegezte a kutatás eredményét Christopher Li, a kutatóközpont munkatársa.

A két betegség közötti összekötő kapocs az ösztrogén lehet. A női nemi hormon magas szintje ugyanis szerepet játszik a mellrák kialakulásában, a migrén esetében azonban éppen az ösztrogén alacsony szintje lehet a gond.

Az alacsony ösztrögénszint tehát fejfájással járhat, de hatásos lehet a mellrák kialakulásának megelőzésében - állítják kutatók, akik 3412 menopauza után álló nőt vizsgáltak meg. A nők közül 1938-nál diagnosztizáltak mellrákot, míg 1474-nél nem volt szó daganatos betegségről.

A kutatók kíváncsiak voltak arra, hogy a megkérdezettek migrénesek-e. Azt találták, hogy aki igen, annak 30 százalékkal kisebb az esélye a mellrák kialakulására.

A kutatók azonban azt mondják, a vizsgálat eredményét óvatosan kell fogadni, mivel még pontosan nem tudják, mi a kapcsolat a migrén és a mellrák között, mindenesetre a krónikus fejfájás egy új tényezője lehet a daganatos betegségnek.

Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×