eur:
390.98
usd:
366.23
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A távirányító a nátha vírusának "melegágya"

A tévé távkapcsolója, a fürdőszobai csap vagy a hűtőszekrény ajtaja is a megfázás vírusának otthona lehet - állítják amerikai kutatók.

Bár leginkább köhögéssel és tüsszentéssel terjed a nátha, a Virginai Egyetem kutatói kiderítették, hogy a távirányítóhoz hasonló, gyakran használt háztartási eszközök is szerepet játszanak a betegség terjedésében.

A kutatók 30 amerikai otthonban vizsgálták meg a leggyakrabban használt háztartási eszközök felszínén található ujjlenyomatokat, amelyeknek negyedén volt kimutatható a nátha kórokozója, a rhinovírus, illetve annak nyomai.

A szakemberek szerint a vírus akár két napig is elél a háztartási eszközökön, és egyetlen családtag is képes elterjeszteni, ha megérinti az ajtókilincset vagy a csapot.

"Az embereknek tudomásul kell venniük, hogy így is terjedhet a megfázás" - kommentálta az eredményt a vizsgálat vezetője. Birgit Winther szerint nem elég, hogy fertőtlenítőszert fújunk a levegőbe, mivel ott nem terjed a rhinovirus. Azt javasolja, hogy rendszeresen tisztítsuk meg a háztartási eszközöket, így megelőzhető, hogy családtagjainktól kapjuk el a megfázást.

A Royal London kórház virológusa szerint a megfázás kórokozója nagyon szívós, tárgyak felszínén sokáig életben tud maradni. John Oxford hangsúlyozta: az otthoni higiénia nem megfelelő betartásával a családok ki vannak téve a fertőzésveszélynek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×