eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Akarja tudni, hogyan élhet 114 évig?

Az orvosok ma már meg tudják mondani, milyen módon hosszabbíthatjuk meg - elméletileg - az élettartamot, sőt, azt is, hogy bizonyos szokások hány plusz évet adnak számunkra. A Harvard Egyetem kutatói szerint hét életmódbeli tényező a kulcs.

Azok az emberek, akik boldogok, aktív szexuális életet élnek és kerülik az eladósodást, tovább élnek, mint azok, akik szerencsétlennek érzik magukat, antialkoholisták és szegények. De hozzásegít a hosszú élethez a csokoládé, a vallásos hit és a vegetáriánus étrend is.

A legújabb kutatások pontosan meghatározták már azt is, pontosan hány plusz évet nyújt az egészséges életmód: a dohányzásról való leszokás, a fogyás és a húsevés abbahagyása.

Az egyesült államokbeli Harvard Egyetem kutatói hatvan éven keresztül figyelték hatszáz ember életének és egészségi állapotának alakulását. Megállapították, hogy hét életmódbeli tényező a kulcsfontosságú annak meghatározásában, mennyire "jól" öregszik meg az ember: a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás kerülése, a stabil párkapcsolat, a rendszeres testmozgás, az egészséges súly megtartása, a nehézségekkel való megbirkózás képessége és a folyamatos tanulás.

A Cambridge-i Egyetem kutatói pedig azt mutatták ki, hogy már négy egészséges szokás - a rendszeres testmozgás, a napi öt adag zöldség és gyümölcs, a dohányzás abbahagyása és a mérsékelt alkoholfogyasztás - 14 évvel növelheti meg az élettartamot.

Több vizsgálat bebizonyította azt is, milyen fontos a stabil párkapcsolat, amely akár egy évtizeddel is meghosszabbíthatja az életet - legalábbis a férfiaknál. A nőknél már komplexebb a kép; néhány kutatás szerint az ő életükből éveket vehet el az együttélés okozta stressz és feszültség.

Nézzük akkor évekre lebontva, mennyit nyerhetünk egy-egy szokással.

1,8 év - Legyen győztes!

A Nobel-díjas tudósok majdnem két évvel tovább élnek, mint azok, akiket jelöltek ugyan a kitüntetésre, de nem kapták meg azt - derült ki a Warwick Egyetem kutatásából. Az Oscar-díj is évekkel növelheti meg egy filmsztár élettartamát - ezt már a Torontói Egyetem kutatói állapították meg, akik végignézték, milyen idős korukban haltak meg a kis aranyszobor büszke birtokosai. Mint kiderült, az Oscar-díjasok átlagosan négy évvel éltek tovább, míg azok, akik kétszer is megnyerték a szobrot, már hat plusz évet kaptak a sorstól. Egy elmélet szerint ennek az az oka, hogy a magas társadalmi státusz pozitív hatással van az emberekre.2 év - Egyen csokoládét!

Több kutatásból is levonható az a következtetés, hogy az étcsokoládé fogyasztása jót tesz a szívnek és hozzájárulhat a hosszabb élethez. A Harvard Egyetem végzőseinek körében végzett kutatás kimutatta, hogy a csokievők mintegy egy évvel élnek tovább, mint azok, akik nem szeretik ezt az édességet. Azoknak vannak a legjobb esélyeik, akik havonta egy-három tábla étcsokit esznek meg: nekik 36 százalékkal kevesebb esélyük van arra, hogy idő előtt távoznak e világból. A jótékony hatást valószínűleg a csokoládéban található antioxidánsok biztosítják.

2,5 év - Sok szex

Egy sor kutatás bizonyítja, hogy a szex jó az egészségre és hosszabb életet adhat. A Kaliforniai Egyetem vizsgálata szerint két évvel növelheti meg az élettartamot, míg a Bristoli Egyetem munkatársai azt bizonyították be, hogy azok a férfiak, akiknek gyakran van orgazmusuk, tovább élnek. Azokat a férfiakat, akik egy héten legalább kétszer szeretkeznek, fele akkora eséllyel fenyegeti korai halál, mint azokat, akik csak legföljebb havonta egyszer teszik ezt. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a szex fizikai erőfeszítés és egyben hozzájárul a mentális jóérzéshez is.

3 év - Legyen vallásos - de legalább tartson fenn széles baráti kört!

A rendszeres templomba járás ugyanolyan egészséges, mint a kocogás. A Pittsburgh-i Egyetem kutatásából kiderült, hogy a heti egyszeri templomba járás 2-3 évvel megnöveli az élettartamot (a rendszeres testmozgás 3-5, a koleszterincsökkentő sztatinok szedése 2,5-3,5 plusz évet adhat). Az egyik elmélet szerint ez azzal magyarázható, hogy a hit és a szertartások látogatása csökkenti a stresszt, esetleg az összetartozás érzése javítja a hívőknek azt a képességét, hogy megbirkózzanak a feszültségekkel.

Ugyanezzel a pozitív hatással jár az is, ha valakinek vannak barátai. A Harvard Egyetem kutatói megállapították, hogy azoknál, akik ritkán nem járnak templomba, alig utaznak, és nem vesznek részt a társadalmi életben, 20 százalékkal nő a korai halál veszélye. Azok, akik a legkevesebbet dolgoznak, nem járnak vásárolni, és nem kertészkednek, ez a veszély már 35 százalékra nő.

3,6 év - Egyen kevesebb húst!

A kevés húst tartalmazó, illetve a vegetáriánus étrend egyértelműen kapcsolatba hozható a korai halál veszélyével. Az egyesült államokbeli Loma Linda Egyetem közegészségügyi szakértőinek kutatásából kiderült, hogy azok, akik ritkán - nem minden héten - esznek húst, átlagosan 3,6 évvel tovább élnek. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy így kevesebb telített zsír, viszont a zöldség és gyümölcs fogyasztása miatt több antioxidáns jut a szervezetükbe.3,7 év - Éljen aktív életet!

A mérsékelt vagy annál aktívabb mozgás 1,3-3,7 évvel növelheti meg az élettartamot, mert a fizikai tevékenység jó a szívnek - magyarázzák a holland Erasmus Egyetem kutatói. A testmozgás következtében ráadásul csökken a testsúly és valószínűleg javul az emberek életminősége is.

4 év - Igyon bort!

Ha egy férfi kis mennyiségben, de rendszeresen fogyaszt bort, négy évvel tovább élhet - derült ki egy holland kutatásból. A Wageningeni Egyetem munkatársai bizonyítottnak találták, hogy napi fél pohár bor 38 százalékkal csökkenti az erősebb nemnél a korai halál veszélyét. A mérsékelt borfogyasztás ugyanis jó a szívnek, csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét és növeli a jó koleszterin szintjét.

4,1 év - Tartsa alacsonyan a vérnyomását és a koleszterinszintjét!

A Yale Egyetem kutatói állapították meg ezt az összefüggést.

5 év - Végezzen egyetemet - és golfozzon!

A magasan képzett nők legalább öt évvel tovább élnek, mint a kevésbé tanultak, míg a férfiaknál már 7,8 plusz évet jelent az egyetemi végzettség - derült ki a Harvard Egyetem kutatásából. Az egyik magyarázat erre az, hogy a tanult emberek egészségesebben élnek - ez pedig sokat jelent a szívbetegségek elkerülésében.

Egy dán kutatás ennél kisebb - a nőknél 2,2, a férfiaknál 2,7 éves - előnyt mutatott ki. Más vizsgálatok szerint minél magasabb a megszerzett fokozat, annál tovább él az ember.

Jó hatással van az életkilátásokra a golf is - derítették ki a svéd Karolinska Intézet munkatársai, akik szerint e sport szerelmesei átlagosan öt évvel élnek tovább, és negyven százalékkal csökkentik a korai halál veszélyét. Jó hatással van rájuk maga a mozgás is, de legalább ilyen egészséges a társaság is.

6,6 év - Étkezzen helyesen!

Az Erasmus Egyetem kutatói által javasolt étrenddel 6,6 évvel megnövelhetjük várható élettartamunkat. Azt javasolják, hogy együnk minden nap étcsokoládét, mandulát, gyümölcsöt, zöldséget, valamint fokhagymát és igyunk bort. Emellett azt is ajánlják, hogy fogyasszunk hetente négyszer halat. A kutatók szerint ez az étrend 76 százalékkal csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

4

7 év - Fogyjon le!

Az Oxford Egyetem kutatói kimutatták, hogy azok, akik negyven éves korukban elhízottak - a testtömeg-indexük 30-nál magasabb - átlagosan hét évvel korábban halnak, mint az egészséges súlyú emberek. A Harvard Egyetem munkatársai pedig bebizonyították, hogy azoknál a férfiaknál, akik 20 éves koruktól a középkorig 2,3 kilónál többet híznak, harmadával nő a cukor- és szívbetegség, a magas vérnyomás, valamint az epekő kialakulásának esélye. A nőknél 5-10 kilós hízás jár ugyanilyen következménnyel.

7,5 év - Gondolkodjon pozitívan!

Egy 660, ötven évesnél idősebb ember körében végzett kutatásból kiderült, hogy azok, akik pozitívabban gondolkodnak az életről és az öregedésről, átlagosan 7,5 évvel élnek tovább. A Yale Egyetem 23 éven keresztül folytatott kutatását erősíti meg egy holland vizsgálat eredménye is, amely szerint az optimista emberek tovább élnek, 55 százalékban alacsonyabb ugyanis a körükben a korai halál veszélye.

8-10 év - Ne dohányozzon!

A Helsinki Egyetem kutatói bebizonyították, hogy azok, akik soha életükben nem dohányoztak, átlagosan tíz évvel élnek tovább, mint azok, akik napi húsz szál cigarettát szívnak. Egy új-zélandi férfiak körében végzett vizsgálat pedig kimutatta, hogy a dohányosok fele idő előtt hal meg - 14 évvel fiatalabb korban, mint a nem dohányzók. A halálozás oka a körükben elsősorban a szívbetegség, a stroke és a rák.

Jó hír a dohányosoknak, hogy soha nem késő leszokni! Amerikai vizsgálatok szerint az a 35 éves férfi, aki abbahagyja a dohányzást, átlagosan 5,1 évvel növeli meg a várható élettartamát. A rotterdami Erasmus Egyetem kutatói pedig azt találták, hogy azok a férfiak, akiken szívműtétet hajtottak végre, három évvel tovább éltek, ha az operáció után leszoktak a dohányzásról.

10 év - Ha egy férfi házas

A Chicagói Egyetem kutatása szerint a nős férfiak átlagosan 10 évvel tovább élnek a nőtleneknél, míg a nőknél a házasság mindössze négy plusz évet jelent. Az egyik elmélet ezt a jelenséget azzal magyarázza, hogy a nős férfiak életmódja kevésbé veszélyes és egészségesebb, míg a nőkön az segít, hogy anyagilag biztonságban vannak.

Vannak azonban ezzel ellentétes eredmények is: egy svájci kutatásból például az derült ki, hogy a házasság 1,4 évvel megrövidíti a nők életét, valószínűleg az együttéléssel járó stressz és feszültség miatt.

Ausztráliában viszont azt mutatták ki, hogy annál, aki soha életében nem házasodik meg, tíz éven belül 10,6 százalékkal nő az elhalálozás veszélye, míg ezt a válás 9,4 százalékkal növeli.

10 év - Legyen boldog!

Apácák körében végzett felmérés szerint a legboldogabbak közülük egy évtizeddel tovább élnek, mint azok, akik szerencsétlennek érzik magukat. A Kentucky Egyetem munkatársainak vizsgálata két évig tartott, és kiderült belőle, hogy a boldog apácáknál kevésbé valószínű az Alzheimer-kór kialakulása. Az egyik magyarázat szerint ennek az lehet az oka, hogy a boldog emberek kevésbé szégyellnek segítséget kérni, ha rászorulnak, ritkábban dohányoznak, és kevésbé szenvednek a stressztől.

14 év - Vátoztasson az életmódján!

Négy szokás megváltoztatása 14 plusz évet adhat - derült ki egy kutatásból, amelyet a Cambridge-i Egyetem munkatársai végeztek húszezer, 45 évesnél idősebb ember bevonásával. Azok, akik rendszeresen mozognak, naponta öt adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, nem dohányoznak és mérsékelten fogyasztanak alkoholt, átlagosan 14 évet nyernek azokhoz képest, akik nem ezt csinálják.

20 év - Legyen gazdag, éljen megfelelő környezetben!

A gazdagok tovább élnek, mint a szegények - erre a sötét következtetésre jutottak a baltimore-i egészségügyi hatóságok munkatársai. Kiderült, hogy míg a szegényebb negyedekben 63 év a várható élettartam, a jómódúakban 83.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×