eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem a pofon a leghatásosabb nevelőeszköz

A szülők többsége szerint a pofon nem hasznos és nem is hatásos, viszont az, ha a rosszul viselkedő kisgyereket nem vesszük tudomásul, az egyik legjobb fegyelmezési eszköz - derül ki egy skót felmérésből.

Az, hogy nem figyelünk oda az éppen hisztiző vagy rosszul viselkedő gyerekünkre, a legjobb nevelési módszer - állítja tízből nyolc szülő a Growing Up in Scotland nevű skót szervezet vizsgálatában. A 8 ezer szülő megkérdezésével készült kutatásból az is kiderült, hogy a hangunk felemelése vagy a kiabálás a másik leghatékonyabb fegyelmezési eszköz.

A szülők kevesebb, mint 20 százaléka gondolta azt, hogy egy 3 éves kisgyerek nevelésénél hatásos módszer a pofon.

A felmérésből kiderült az is, hogy a férfiak is csak ugyanilyen mértékben pofozkodóak, vagyis ők sem kedvelik túlságosan ezt a fegyelmezési eszközt a gyereknevelésben.

A skót szakértők szerint nincs kimutatható kapcsolat a pofozkodás és az életkor, a jövedelem, a szociogazdasági háttér, valamint az iskolázottság között, bár a kutatók megjegyzik: azok, akik alacsony iskolai végzettségűek, az átlagnál hatásosabbnak tartják a pofont és a kiabálást.

Szakértők szerint a fizikai fegyelmezés visszaszorulása azoknak a népszerű tévéműsoroknak is köszönhető, amelyek tanácsokat adnak és példákat mutatnak a hatékony szülői fegyelmezés terén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×