eur:
389.5
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyerekek milliói válnak a szerencsejáték rabjává

Közel egymillió gyerek szerencsejáték-függő Nagy-Britanniában - állítják brit szakértők, akik kivételesen nemcsak a szülőket, hanem a kormány laza törvényeit is vádolják.

A brit Szerencsejáték Bizottság legújabb elemzése szerint megdöbbentően sok gyerek vált vagy válhat szerencsejáték-függővé a szigetországban, ahol jelentősen fellazultak az erre vonatkozó törvények.

A szakértők szerint a fiatalok 7 százalékának (szám szerint mintegy 975 ezernek) vannak szerencsejátékkal összefüggő problémái, míg 14 százalékuknál (közel kétmillió gyereknél) nagy a kockázata a súlyos függőség kialakulásának.

A szakértők szerint ennél is megdöbbentőbb az az adat, miszerint a 18 év alattiak 91 százaléka életében legalább egyszer már kipróbált valamilyen szerencsejátékot.

A tanulmány szerint azoknál a tinédzsereknél, akik szerencsejátékot játszanak, nagyobb a depresszió kialakulásának esélye, gyakrabban fogyasztanak alkoholt, és sokuk iskolakerülővé válik.

Olyan, mint a dohányzás

Az elemzés szerint a fiatalkorúak elsősorban a játékgépek és a kaparós sorsjegyek rabjaivá válnak, de sokan tesznek fel pénzt online fogadóirodákban is.

A szakértők azt ajánlják, hogy a kormány a szerencsejáték-függőséget legalább olyan problémaként lássa és kezelje, mint az alkoholfogyasztást, a dohányzást vagy az elhízást. Kiemelik azt is, hogy a hivatalos statisztikák szerint mindössze 250 ezer, többnyire felnőtt korú lakost érint a szerencsejáték-függőség.

A probléma súlyosbodásáért elsősorban a kormányt vádolják, amely lazított a törvényeken. Ennek következtében az interneten és a tévén is hirdethetnek a fogadóirodák és a kaszinók.

Az internet elterjedése is komoly szerepet játszik a fiatalok játékszenvedélyében, ugyanis a gép előtt név nélkül, akár titokban is nagyobb összegű fogadásokat köthetnek.

A tanulmány szerzői azonban a szülőket is hibáztatják. A Leedsi Egyetem professzora szerint az utóbbi évtizedekben alaposan megváltozott a szülői szerepkör. "A tradicionális tekintélyelvű modellt egy jóval szabadelvűbb váltotta fel" - véli Gill Valentine, aki szerint ez jelentősen közrejátszik abban, hogy a felnőttek bevezetik a fiatalkorúakat a szerencsejátékok világába.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×