eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A tíz legjobb spórolási módszer a válság kivédésére

Angliát már korábban elérte a pénzügyi válság, a britek pánikszerűen spórolni kezdtek. Új módszerek jelennek meg: nem fizetnek például a bárokban, kifosztják a hotelszobákat, nem fizetik be a közüzemi számlát. Végső elkeseredésükben sokan az irodákat fosztogatják: hazaviszik a WC-papírt és az irodaszereket, még az is előfordul, hogy valaki ételt lopjon az irodai hűtőszekrényből. Ha lenne kedvünk, akár mosolyoghatnánk is, hiszen ezek a módszerek Magyarországon mintha már évtizedek óta ismertek lennének.

1. Mélyponton a válság: már ételt is lopnak az irodai hűtőszekrényekből! A pénzpiaci turbulenciák hatására elszaporodtak az "üzemi szarkák": sokan egyszerűen hazaviszik a WC-papírt és az irodaszereket.

2. Ennél pitiánerebb módszerek is vannak, egyesek például azon próbálnak spórolni, hogy másoktól kérnek cigarettát, ahelyett, hogy vennének egy dobozzal.

3. Egy friss kutatás szerint Nagy-Britanniában a bárok vendégei egyre gyakrabban "felejtik el" kifizetni az italukat, a hotelvendégek pedig egyre többször fosztják ki a szobákat. (Magyar megfeleltetés: "zrínyizni".)

4. Otthon is lehet ügyeskedni. Ha például a szomszédnak már van wireless internete, akkor rákapcsolódhatunk. (Magyar mutáció: áramot lopni a szomszédtól...)

5. A legkézenfekvőbb megoldás: egyre kisebb összegeket félretenni. Akár bankbetétről, akár nyugdíjalapról van szó, a havi befizetett összegek folyamatosan csökkennek. (Magyar probléma: nálunk sokan már hosszú évek óta nem raknak félre semmit. Nem ezt hívják széles körű eladósodottságnak?) A Norwich Union által Angliában készített felmérés szerint a válaszadók 30 százaléka nyilatkozta, hogy folyamatosan csökkenti a félretett összeget, miközben 18 százalék a hitelkártyák hitelkereteinek törlesztéséből fogott vissza. (Pestiesen: nem lennénk a helyükben...)

6. A fenti megkérdezettek közül 13 százalék felhagyott a közüzemi számlák befizetésével. (Csak most jutott eszükbe? - kérdezhetnénk.)

7. A britek manapság előszeretettel használják fel az újságokban található bolti kuponokat. (No comment.)

8. Szintén újdonság Albionban: "újrahasznosítják" a korábban kapott, nem kívánt ajándékokat. (No comment 2.)

9. Sokan egyszerűen nem adnak borravalót sehol. (Ezt eltanulhatnánk.)

10. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az illegális zene és filmletöltés. (Ezen a Kárpát-medencében csak mosolyogni lehet.)

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×