eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Olvasson szótárakat! "Minden megvan egy jó szótárban, ami egy jó regényben"

Egy éven keresztül olvasta az Oxford English Dictionaryt, azaz az angol nyelv oxfordi nagyszótárát Ammon Shea. A 21.730 oldalas, húszkötetes, összesen 62 kilós szótár 59 millió szócikket tartalmaz. Ennek következtében viszont volt, hogy elfelejtette a boltban a "tej" szót. Ezért inkább "abból a fehér, hideg izéből" kért.

Ammon Shea szótárakat olvas kikapcsolódásképpen. Gondolhatnánk, aki vele beszélget, úgy érezheti magát a kimért, pontos fogalomhasználattól, mintha éppen egy fájdalmas műtéten esne át. Õ viszont úgy gondolja: a bonyolult szavak csak gátolják a beszélgetést és nincs szükség semmiféle szótárra, amikor különös hobbijáról beszélgetnek vele.

"Nem vagyok ellene a különös szavaknak, nyilvánvalóan szeretem őket, de nem használom őket saját magukért. Ha a kommunikáció a szavakban ölt testet, értelmetlen szándékosan olyan szavakat használni, amelyeket senki sem ismer. "

A 37 éves egykori New York-i bútorköltöztető tizenkét hónapot töltött azzal, hogy meghódítsa "a szótárak Everestjét", az Oxford English Dictionaryt, amelynek húsz kötete együtt 62 kilót nyom, 21.730 oldalas és 59 millió szócikk van benne.

Napi nyolc-tíz órát töltött a szócikkek böngészésével. Nemegyszer kapott fejfájást, megromlott a látása, valamint háta és a nyaka sem úszta meg épen az akciót. Akkor viszont mire fel mindez?

Shea elmondta: mindig szeretett szótárakat olvasni, és szerinte azok sokkal érdekesebbek, mint azt az emberek gondolják. A cselekményt leszámítva pedig minden megvan egy jó szótárban, ami egy jó regényben is. "Minden szokásos érzelem - például bánat, boldogság, veszteség - fellelhető egy szótárban, mégha nem is olyan sorrendben, amilyenben várnád azt."

A szótárolvasó megjegyzi, szerinte nem olyan szörnyű tudni, hogy psziturizmnak hívják, amikor a levelek suhogva hullanak a fákról. Ugyanakkor, mint mondja, nem suttogná barátnője fülébe, hogy "figyelj, psziturizm!".

"Mivel nehéz ezeket a szavakat beszélgetések során használni, csak a saját szórakozásom miatt kedvelem őket. Olyanok, mintha egyszavas versek volnának" - mondta Ammon Shea.

"Néha olyan, mintha más nyelven olvasnék. Csüggesztő és egyszerre érdekes, milyen gazdag az angol nyelv." Ugyanakkor Shea amellett, hogy szert tett egy hatalmas, használhatatlan szókészletre, rövid távon elvesztette rendes, mindennapi szókincsét. Előfordult már, hogy lement a boltba, és elfelejtette a "tej" szót. Így azt mondta, "azt a hideg, fehér izét" keresi.

Ugyanakkor Shea nincs egyedül különös hobbijával. Például a rejtvényfejtők is rendszeresen fölütik a szótárakat. Ugyancsak vannak, akiket a különös szavak, kifejezések izgatnak.

Shea mindenesetre tíz, találomra kiválasztott szóból ötnek a jelentését volt képes helyesen meghatározni. Nem is olyan rossz eredmény 59 millió szócikk elolvasása után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×