eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ördögökkel ejtőernyőzött a yorki érsek

Ördögökkel, egészen pontosan a brit hadsereg Vörös Ördögök nevű bemutató ejtőernyős osztagával szövetkezett az anglikán egyház második számú vallási méltósága, aki pénteken, az osztag kíséretében jótékonysági célú ejtőernyős ugrást hajtott végre.

John Sentamu, York érseke - a csapat rikító vörös egyenruháját magára öltve - a brit királyi légierő Nottinghamhez közeli Langar támaszpontjáról szállt fel, és Lee Reid osztagparancsnokkal együtt úgynevezett tandemugrást teljesített, 3750 méteres magasságból.

Az 59 éves Sentamu - aki Rowan Williams, Canterbury érseke után a világszerte 70 millió hívőt számláló anglikán unió második legmagasabb rangú vallási elöljárója - az egyház történetében példátlan mutatvánnyal az általa pártolt Afghanistan Trust jótékonysági szervezet számára igyekszik minél több pénzt felhajtani.

A szervezet az afganisztáni hadszíntéren megsebesült brit katonákat, illetve az Afganisztánban eddig meghalt 97 brit katona hozzátartozóit segíti.

Az érsek eredeti célja 50 ezer font (15,2 millió forint) adomány összegyűjtése volt, de ez már a figyelemfelhívó célú pénteki ugrás előtt befolyt a segélyszervezet kasszájába.

Sentamu, rendkívül tapasztalt kísérőjéhez szíjazva, az első 2100 métert szabadesésben töltötte, majd mintegy 40 másodperc után kinyitották az ernyőt és viszonylag simán földet értek, bár az alkalmi páros nem a lábán, hanem a hátán landolt.

Többszörös rekorder

Ilyesmivel ilyen magas rangú anglikán vallási méltóság korábban még nem próbálkozott, a kétgyermekes Sentamu azonban több más tekintetben is rekorder a fél évezredes múltú angol egyházban. Õ az első angliai érsek, aki nem brit földön született, és ő az első, aki nem teológiai, hanem jogászi végzettséggel került ilyen magas pozícióba az anglikán vallási hierarchiában.

Sentamu Ugandában született, ahol emberi jogi ügyvédként börtönbe vetett ellenzékieken próbált segíteni Idi Amin rezsimje idején. E tevékenységéért és ellenzéki magatartásáért őt is többször bebörtönözték, sőt kínzásoknak is alávetették.

A jelenlegi hivatalába 2005-ben beiktatott érsek végül 1974-ben menekülni kényszerült szülőföldjéről és Angliában telepedett le, ahol 1979-ben lépett papi pályára. Õ lett az első fekete bőrű nagy-britanniai anglikán püspök is, a birminghami egyházmegye élén.

Az ugrással Sentamu már néhány hete is megpróbálkozott, de akkor a szeles időjárás közbeszólt.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×